Читај ми!

Јапански кредит ЕПС-у

Влада Јапана одобриће кредит термоелектрани "Никола Тесла" од око 26 милијарди динара, намењен одсумпоравању димних гасова. Пројекат је значајан и за будуће учлањење Србије у ЕУ, каже за РТС Сатору Куросава, шеф Балканске канцеларије Јапанске агенције за међународну сарадњу.

Јапанска влада ће наредних дана одобрити кредит Електропривреди Србије намењен термоелектрани "Никола Тесла". Кредит је, кажу, веома повољан и служиће за финансирање еколошких пројеката у обреновачкој термоелектрани.

Шеф мисије Балканске канцеларије Јапанске државне агенције за међународну сарадњу Сатору Куросава за РТС је рекао да је то први пут да Влада Јапана пружа кредит Србији у јапанским јенима. Укупна вредност кредита је 28,25 милијарди јена, што је око 26 милијарди динара.

Говорећи о условима под којима ЕПС добија кредит, Куросава је нагласио да је годишња камата 0,6 одсто, а рок отплате кредита је 15 година са грејс периодом од пет година. Према његовим речима, једна од посебних карактеристика јапанских јен кредита је веома ниска каматна стопа.

"У оквиру овог пројкета, термоелектарна у Обреновцу ће добити први систем за одсумпоравање димних гасова у Србији. Тим системом, вредност загађења димних гасова ће се значајно смањити, биће у складу са стандарда ЕУ. Зато ја верујем да је овај пројекат значајан и за будуће учлањење Србије у ЕУ", каже Куросава.

Пружање помоћи енергетском сектору Србије једна је од најзначајнијих подршки Јапана Влади Србије.

"Од септембра 2009. до јуна 2010. године реализовали смо пројекат којим смо промовисали енергетски менаџерски систем за управљање потрошњом енергије", наводи Куросава.

Такође, сваке године Агенција позове 30-40 људи из Србије да учествују на различитим семинарима у Јапану. Ове године, 10 запослених из ЕПС-а и термоелектране "Никола Тесла" било је на едукацији око овог јен кредита, објаснио је Куросава.

Поред енергетике, јапанска влада помаже и друге области. Влада Јапана је реализовала разне пројекте од 2000. године у Србији.

"Један од наших пројеката је донација 93 аутобуса граду Београду. А ове године, поклонили смо мамографе и додатну опрему за 39 здравствених установа широм земље", каже Сатору Куросава.

Каракткер јапанске билатералне помоћи састоји се, како каже Куросава, не само у донацијама опреме, већ у пружању техничке сарадње са јапанским стручњацима.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво