Читај ми!

ММФ надгледа буџет

Неопходно је планирати буџет за 2012. годину, сагласили се потпредседница Владе Верица Калановић и делегација ММФ-а. Циљ планирања буџета је развој инфраструктуре, без које не би било ни развоја привреде, истакла Калановићева.

Потпредседница Владе Верица Калановић и делегација Међународног монетарног фонда сагласили су се да је неопходно одговорно планирати и припремити буџет за 2012. годину.

Буџет мора да се ослања на сопствене снаге што је могуће више, поготово имајући у тешку економску ситуацију у целој еврозони. Калановићева је поновила став да Србија мора да тежи одрживом развоју и избалансираном буџету, који подразумева да се троши само онолико колико се заради.

Према њеним речима, у овом тренутку постоји могућност да се приход буџета знатно повећа кроз увођење "сиве" економије у легалне токове. "Синхронизованом и јачом борбом против сиве економије и пословања ван система могуће је повећати приходе у буџету", рекла је Калановићева.

Потпредседница Владе истиче да упркос кризи, Србија мора да тежи одрживом развоју кроз јасну развојну политику, а то подразумева издвајање дефинисаног процента за реализацију инфраструктурних пројеката.

Предлог Калановићеве је да се Закон о буџету за 2012. планира тако што ће се дефинисати пет одсто од укупних планираних прихода као обавезно издвајање за инфраструктуру. Циљ таквог планирања буџета је даљи развој инфраструктуре односно привреде Србије, јер без развоја инфраструктуре нема ни развоја привреде, наводи потпредседница Владе.

Калановићева наводи да је чак 80 одсто инвестиција које су дошле у Србију смештено уз аутопут, што управо показује важност инфраструктуре за развој привреде.

"Потребно је успоставити јединствену процедуру по којој би се реализовали инфраструктурни пројекти и на националном, и на регионалном, али и на локалном нивоу" истакла је потпредседница Владе.

Тиме би се успоставила боља контрола трошења буџетских средстава у овој области, наведено је у саопштењу Кабинета потпредседнице Владе Србије после састанка са члановима Мисије ММФ-а.

Разговори српских власти и Мисије ММФ-а почели су на нивоу техничких експерата 3. новембра у Београду и трајаће до 15. новембра.

Аранжман који је Србији одобрен 29. септембра у износу од 935,4 милиона специјалних права вучења (око 1,1 милијарде евра) закључен је из предострожности, односно без намере да се средства користе, осим у случају платно-билансних потреба земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара