Читај ми!

Примедбе страних инвеститора

Влада и страни инвеститори имају заједнички циљ, а то је стварање економски јаке и конкурентне привреде, рекао премијер Цветковић на представљању "Беле књиге" Савета страних инвеститора. Савет подржава економски правац Владе, али тражи да се реформе спроводе брже, рекао Ћел-Мортен Јонсен.

Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је да Влада и страни инвеститори имају заједнички циљ, а то је стварање економски јаке и конкурентне привреде Србије.

Цветковић је на представљању "Беле књиге" Савета страних инвеститора (Foreign Investment Council - ФИЦ) рекао да постоје бројне макроекономске неравнотеже које се морају превазићи у успостављању функционалне привреде, као и бројни послови на побољшању привредног амбијента и примени заједнички договорених мера и препорука.

Председник ФИЦ-а Ћел-Мортен Јонсен рекао је да Савет подржава економски правац Владе Србије, али да ће наставити да тражи да се реформе спроводе брже.

Парламент доноси добре законе, али је кључна примена закона у пракси и доношење подзаконских аката, навео је Јонсен.

Премијер Цветковић је нагласио да је Влада свесна да постоје проблеми у примени закона, јер су њихова бројност и временски оквир у којем су донети донекле условили различиту праксу и недоследност у њиховом тумачењу и спровођењу.

"Зато ће наши даљи напори бити усмерени ка доследној примени прописа и убрзаном раду на документима, који ће омогућити примену свих усвојених закона", рекао је Цветковић.

Он је подсетио да је од јула 2008. године до новембра 2011. усвојено више од 700 закона, док је од 2000. године до почетка мандата ове владе донето мање од 500.

Ћел-Мортен Јонсен навео је да је "Бела књига" ФИЦ-а водич како да се пословна клима поправи и да Влада Србије треба да узме у обзир препоруке из тог документа.

"Бела књига" представља конкретне предлоге за побољшање пословне климе у земљи. Та публикација садржи сет приоритета за економску политику земље, виђену очима страних инвеститора.

"ФИЦ мисли да је Србија кроз кризу прошла боље од неких других земаља, да је фискална политика добар темељ и да омогућава Влади да води добру монетарну политику", рекао је Јонсен.

Лагани напредак

Према његовим речима, у последњих годину дана напредак Србије је био лаган, наредни правац Владе је добар, али постоје и проблеми као што су јавне набавке, додела дозвола и уговора.

"То доводи до корупције, кроз облик услуга или кроз уговоре, кроз новчана давања... Уговоре, када је реч о јавним набавкама у Србији, не добијају најквалификованији понуђачи", подвукао је Јонсен.

У ФИЦ-у и даље нису задовољни тим сегментом, али имају, како је навео, обећање Владе да ће радити на сузбијању корупције.

Постоји и проблем пореза, где је евидентан недостатак предвидљивости у земљи и фирме не могу да планирају пословање. Затим, дошло је до побољшања правног оквира у грађевинарству у Србији, истакао је председник ФИЦ-а.

Премијер Цветковић је нагласио да је овогодишња "Бела књига" усмерила пажњу Владе на озбиљан проблем корупције и поновио да је борба против корупције од почетка била приоритет Владе и да недовољна изграђеност институција и недовољно модернизована јавна управа дају повод за незадовољство.

"Овог изазова смо у потпуности свесни и не мали напори уложени су у успостављање независних и регулаторних тела као и подизање административних капацитета јавне управе", рекао је Цветковић.

"Не одустајемо од успостављања ефикасне и професионалне администрације, а подршку Савета на том путу схватамо као велики допринос", нагласио је премијер.

Потпредседник Владе Божидар Ђелић је, као илустрацију онога са чиме се Влада суочава у реформама, признао да она већ четири године покушава да уведе јединствени информатички систем у служби за пензијско и инвалидско осигурање, али стално наилази на отпор, што се може протумачити као страх од губитка радних места.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара