Читај ми!

Почео самит Г-20

Грчка дужничка криза главна тема самита 20 најразвијенијих земаља света у Кану. Председник САД Обама од ЕУ тражи конкретизовање плана за спас Грчке. Председник Русије Медведев рекао да се из Грчке треба да стигну добре, а не популистичке вести.

Француски град Кан домаћин је дводневног самита Групе 20 најразвијенијих земаља света (Г-20), у чијем је фокус стање глобалне привреде, а посебно дужничка криза у еврозони.

Од чланица Г-20 очекује се да на самиту надограде план који су на ванредном састанку 27. октобра у Бриселу усвојили лидери Европске уније.

Барак Обама је изјавио да је најважнији задатак самита Г20 да реши проблем европске финансијске кризе и позвао је лидере ЕУ да конкретизују детаље свог амбициозног плана за спас Грчке, чиме би стабилизовали финансијска тржишта.

Председник Француске Никола Саркози, домаћин самита у Кану, покушао је да спречи да криза у Грчкој потпуно засени све друге теме тог дводневног самита.

Саркози је навео како су се Обама и он сложили да би приватни сектор требало да игра већу улогу у обуздавању глобалне финансијске кризе.

Руски председник Дмитриј Медведев је апеловао на Грчку да предузме хитне мере за решење своје дужничке кризе.

"Сви сада чекају добре вести из Грчке, али оне не треба да буду егзотичне нити популистичке. Не желим никога да увредим, али мислим да наши партнери треба да предузму много динамичније и одлучније мере како би успоставили ред", рекао је Медведев.

Руски председник је истакао и да би државе са стабилнијим привредама требало да "подстакну тражњу, чиме би олакшали ситуацију за слабије чланице блока".

Директорка ММФ-а Кристин Лагард рекла је да није видела велику одлучност да се криза реши на координисан начин и да је важно то што је 26. октобра постигнут споразум и да су европски партнери чврсто решени да га примене.

Многе очи на овом самиту биће упрте у Кину која је најавила да ће инвестирати у европске хартије од вредности, али и да неће бити укупни спасилац Европе.

У кинеском министарству спољних послова кажу да је њихова земља увек придавала велики значај евру и веровала у способност Европске уније да реши тренутне проблеме. Кина је изразила спремност да инвестира у европско финансијско тржиште.

Самит Г-20 одржава се у атмосфери великог народног незадовољства широм Европе и убеђења да се отима новац пореских обвезника да би се спасле богате банке. Зато се власти припремају за велике демонстрације.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара