Читај ми!

Регионални пре локалних пројеката

Локалне самоуправе и надлежна министарства могу до 15. децембра да конкуришу за средства из НИП-а за 2012. годину. Већина општина ће новац из НИП-а добити за регионалне, не и локалне пројекте.

За средства из Националног инвестиционог плана за 2012. годину, локалне самоуправе и надлежна министарства могу да конкуришу до 15. децембра.

Који су пројекти одобрени, знаће се после усвајања буџета за следећу годину, када ће се знати и колико је новца издвојено за ту намену. У овој години, 200 пројеката финансира се са готово седам милијарди динара.

Ваљеву су одобрена два од предложених 11 пројеката у овој години. Изградња још једне деонице регионалног пута и санација градског трга су при крају. За остале пројекте зелено светло очекују у идућој години.

Александар Ранковић из Градске управе Ваљево каже да се пројекти којима конкуришу за средства из НИП-а пре свега односе на спортску инфраструктуру и инфраструктуру комуналних система, као и очекују да ће бити вредновани на прави начин.

Међутим, општинама које не спадају у групу 46 најнеразвијенијих, неће бити одобравани локални пројекти, већ искључиво регионални или они које предлажу бар две општине.

Државни секретар задужен за НИП Милан Ђокић каже да колико год да је неки пројекат општински и локални вазан за грађане, он није суштински важан за укупну инфраструктурну слику Србије каква жели да се представи инвеститорима.

Уз финансирање из НИП-а, Ниш је добио три булевара, гради се кардиохируршка клиника. Бранислав Јовановић из Дирекције за изградњу Ниша каже да су средствима из Националног инвестиционог плана опремили индустријску зону у Међугови, где ће се запослити око 7.000 радника.

За шест година, колико постоји, Национални инвестициони план годишње је располагао и са неколико десетина милијарди динара, али су због кашњења пројектне документације, средства остајала неискоришћена. Сада је ситуација обрнута.

"Важан циљ НИП-а био је да се локалне самоуправе припреме за коришћење средстава из европских фондова којих ће са приближавањен Србије ЕУ бити све више", каже Ђокић.

Одобрене пројекте, локалне самоуправе и министарства морају да дотирају у износу од 10 до 50 одсто. Само се пројекти у најнеразвијенијим општинама и оним које су погођене елементарним непогодама, у потпуности финасирају из Националног инвестиционог плана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара