Читај ми!

Штедња благо расте

У Недељи штедње забележен благи пораст штедње, а у квалитету понуде осим каматне стопе мора се обратити пажња и на друге факторе, порука је банкара који су гостовали у емисији "Око економије".

Домаће банке су, током Недеље штедње, забележиле благи раст улога грађана, оценили су представници банака у емисији "Око економије" на РТС-у.

Чланица Извршног одбора Комерцијалне банке Славица Ђорђевић каже да су осим каматне стопе важни и други елементи у квалитету понуде.

Пре неколико недеља, гувернер НБС Дејан Шошкић затражио је од банкара да у Недељи штедње клијентима не нуде превелике камате на штедне улоге, јер је то један од узрока високих камата на кредите.

Славица Ђорђевић каже да су у Недељи штедње каматне стопе нешто више. "Ове године је то симболично, и то је неки нормалан тренд, камате су у Србији више од земаља у региону", рекла је Ђорђевић.

"Постоји веза каматних стопа на штедњу и на кредите, јер оне банке које су давале високе стопе на штедњу, давале су и кроз кредите високе камате. Дошло се до тога да такве кредите узимају само ризични клијенти, па препорука гувернера има логику, и рационална је, због тог ризика приликом пласирања", каже Славица Ђорђевић.

Заменик председника Извршног одбора Рајфајзен банке Зоран Петровић каже да је рано говорити о ефектима, али да штедња расте у односу на прошлу годину.

На питање да ли би банке подигле камате да није било препоруке гувернера Шошкића, каже да није било никаквог џентлемнског договора, да је конкуренција изузетно велика.

"Није добро да каматне стопе буду велике, онај ко треба да инвестира питаће се да ли постоји рачуница, такође, да ли је то исплативо, и не можете имати и јаре и паре, то је природан конфликт", рекао је Петровић.

Србија нема довољно сопствене штедње, да би подржала каматни раст, па мора да увози штедњу и прати међународни тржишни капитал. Домаћа штедња игра све већу улогу, и током ове године банке много више пласирају из домаћих извора, и то јесте штедња, за разлику од ранијих година", каже Петровић.

"Данас, као банка која прикупља штедњу у еврима, ви морате да издвојите 30 одсто девизне резерве централној банци, и то је додатно оптерећење за банке. Ипак очекујем да камате због ефекта конкуренције могу да буду ниже".

Кажу да је тешко саветовати у којој валути да се штеди, има се више поверења у евро, 90 одсто укупне штедње је у еврима.

Владина Уредба показатељ помака

У емисији је било речи и о Владиној уредби о ограничењу рока плаћања дугова привреди на 60 дана.

Власник компаније "Тодор" Мирко Тодоровић каже да је то позитиван помак, и да је добро да држава покаже да ће извршавати своје обавезе, и плаћати на време.

"Проблем је, међутим, што је бачен терет на владу и локалне управе, а нису поменута јавна предузећа. Ми смо задовољни, али видећемо да ли ће се и како то поштовати", каже Тодоровић.

Председник Удружења корпоративних директора Топлица Спасојевић сматра да ће се Уредба спроводити, да је за данашње услове 60 дана поприлично фер, и да ће то бити добра пракса.

"Тежи део долази касније, за локалне управе и јавна предузећа који су у већем проблему да обезбеде новац за своје потребе", рекао је Спасојевић.

О казненој политици привредници кажу да постоји могућност тужења са затезном каматом, али да је проблем у спровођењу проходност судова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара