Читај ми!

Полемике о јавним набавкама

Укидањем Управе за јавне набавке постоји могућност да настане правни вакуум, каже директор Управе Предраг Јовановић. Спекулације да ће закон бити непримењив, док се не донесу уредбе потпуно су нетачне, одговара премијер Цветковић.

Директор Управе за јавне набавке Предраг Јовановић упозорио је на могућност правног вакуума, због тога што се крајем године предвиђа укидање те управе, а оснивање централног тела за јавне набавке се очекује тек у првом кварталу 2014. године.

Међутим, премијер Мирко Цветковић каже да су потпуно нетачне спекулације да нови закон неће бити применљив шест месеци, док се не донесу одговарајуће уредбе.

"Одмах по усвајању новог закона, јавне набавке ће моћи да се реализују преко Интернета и за тај део ће бити потребно да се донесу уредбе, а за класичне јавне набавке, закон ће бити применљив и неће бити правног вакуума", објаснио је Цветковић.

Директор Управе за јавне набавке Предраг Јовановић истиче да је Управа је до сада добијала похвале за свој рад не само од Владе, већ и од ЕУ.

Премијер Цветковић каже да примедбе које се упућују на предлог новог закона о јавним набавкама нису основане, између осталог и зато што закон још и није направљен.

Премијер напомиње да закон неће ићи у скупштинску процедуру пре него што све заинтересоване стране изнесу своје мишљење, укључујући и Европску унију.

"Привредници у Србији инсистирају на новом закону о јавним набавкама, јер би им то омогућило да на регуларнији начин учествују у давању понуда", истиче Цветковић.

Предраг Јовановић каже да је Управе зајавне набавке у првом полугодишту 2011. године уочила неправилности у тој области, укупне вредности од око 1,4 милијарде динара и да је налазе проследила надлежним органима.

Удео нетранспарентних и неконкурентних поступака у укупној вредности јавних набавки је 30 одсто, напомиње Јовановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара