Читај ми!

Јавна служба све примамљивија

Све више незапослених младих људи у Србији прижељкује посао у државној служби. Као главне разлоге млади најчешће наводе већа примања, редовну исплату и стални радни однос.

Док се некада јурило за послом код приватника, ситуација се данас окренула у корист запослења у јавној служби. Бројне предности односе се на брже и извесније заснивање сталног радног односа и углавном редовно плаћање доприноса.

Просечна плата знатно је већа од оне у приватном сектору, која износи око 32.000 динара. Бонуси, варијабиле и новчане награде, такође, много су чешћи у јавном сектору.

Марија Стојановић има 25 година и незапослена је. Неколико пута је радила код приватника, али су, каже, примања била нередовна.

"Пошто је било хонорарно, нису нас пријављивали за стално. То је, по мени, било неозбиљно. Волела бих да се као будући дефектолог запослим у некој од јавних институција или служби - због озбиљности пословања, сталног радног односа и редовних плаћања", рекла је Стојановић.

У Унији послодаваца тврде да је број запослених у јавном сектору у Србији чак три пута већи од просека у Европи. Упркос томе, они који траже посао волели би да се ту, за њих, нађе још које место.

"Доприноси и таксе на територији Србије су изузетно високи. Тешко да то може да поднесе било који приватник, нарочито мала и средња предузећа, а то је 90 одсто привреде Србије", изјавио је Драган Марјановић из Уније послодаваца Србије.

"Сигурно да има и људи који се сналазе ван закона и то није за разумевање и подршку. Али, морамо прво да кренемо од узрока таквог понашања, а то су државни закони и привредне мере које спроводи или не спроводи држава", објашњава Марјановић.

Посао код приватника био је много траженији пре десетак година, али са порастом плата у јавном сектору и то почев од 2005. године, тај тренд опада, наводе стручњаци.

"Проблем је то што огроман број пензионера, око 1.600.000, добрим делом прехрањује породицу, па имамо младе који нису спремни да раде неке тешке послове, јер их хране родитељи", рекао је економиста Горан Николић.

Говорећи о смањењу нивоа сиромаштва у земљи, Николић је рекао да сматра да би те људе требало пустити да раде како било.

Осим општег пада запослености, више треба да брине, наводе стручњаци, драстично повећање броја оних који су у црном сектору и који су спремни да раде без пријаве и уплате доприноса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара