Читај ми!

Нови грчки ентузијазам

Грчка ће наставити са напорима како би постала продуктивна држава, најавио премијер Јоргос Папандреу после постигнутог споразума о отпису половине спољног дуга. Француски председник Никола Саркози рекао да је улазак Грчке у еврозону била грешка.

Премијер Грчке Јоргос Папандреу је, у обраћању нацији поводом одлуке лидера ЕУ да отпишу чак половину грчког спољног дуга, рекао да Атина сада има нову перспективу и да јој договор даје храброст да настави напред под бољим условима.

"Напори грчког народа дали су позитивне резултате. Та одлука је за нашу будућност, даје нам времена и спасава несигурности. Отвара нове могућности за раст, ликвидност економије, реформисање банкарског сектора", рекао је Папандреу.

Грчки премијер истакао је да ће Грчка наставити да улаже напоре како би постала продуктивна држава.

"После битке коју смо добили, која је од огромног значаја за државу, наставићемо интензивно да радимо како би Грчка постала продуктивна", рекао је Папандреу.

Према речима грчког премијера, постигнути споразум скинуће терет са средње класе и окренути нову страницу за земљу погођену најтежом рецесијом у протекле четири године.

"Морамо да наставимо да интензивно радимо како би променили све што нас погађа. Ова криза нам даје прилику, а споразум време да одлучимо шта је важно за Грчку", рекао је Папандреу.

Грчки министар финансија Евангелос Венизелос рекао је претходно да је, након што је постигнут споразум са кредиторским банкама да отпишу 50 одсто дуга, тај дуг постао одржив.

Улазак Грчке у еврозону била грешка?

Председник Француске Никола Саркози рекао је да је криза коју би изазвао грчки банкрот избегнута, али и да је била грешка што је Грчкој дозвољено да уђе у еврозону, јер, како каже, економија те земље није била спремна за формирање монетарне уније са другима.

"То је била грешка", рекао је Саркози у телевизијском интервјуу током којег је покренуто питање зашто је Грчка усвојила евро две године након увођења јединствене валуте.

Саркози је, међутим, истакао да би, да је Грчка банкротирала, то изазвало домино ефекат који би утицао на све. "Цела еврозона би ризиковала да се уруши", рекао је Саркози.

Споразум, који је после тешких преговора постигнут у Бриселу, захтева од кредитора у приватном сектору да прихвате 50 одсто губитака по грчким обвезницама које имају у власништву.

Како је саопштио директор грчке агенције за управљање дугом Петрос Христодулу преговори између Грчке и приватних власника грчких обвезница о учешћу приватног сектора у смањењу грчког дуга трајаће две до три седмице.

Један од елемената договора европских лидера јесте и повећање Европског фонда за финансијску стабилност на хиљаду милијарди евра, због чега се први човек Фонда запутио у Кину.

Шеф Европског фонда за финансијску стабилност Клаус Реглинг састаће се у Пекингу са кинеским званичницима, како би покушао да их убеди да се придруже решавању дужничке кризе у Европи.

Аналитичари очекују да би кинеска улагања могла да достигну и стотину милијарди долара, али уз гаранције да је новац сигуран. Зато Реглинг каже да не очекује да договор буде брз, али да је сигуран да ће Кина наставити да купује обвезнице које издаје Фонд.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара