Читај ми!

Основ за нове инвестиције

Србија у Штутгарту потписала протокол о сарадњи са немачком покрајином Баден-Виртемберг. Протоколом предвиђено неколико конкретних пројеката, од којих су најбитнији у домену ауто-индустрије, електронике и информационих технологија, рекао Божидар Ђелић.

Потпредседник Владе задужен за европске интеграције Божидар Ђелић изјавио је да је протокол о сарадњи Србије и Баден-Виртемберга, који је потписан у Штутгарту, прилика за привлачење великих инвестиција из те богате и напредне немачке покрајине.

Ђелић је, после потписивања протокола, рекао да је њиме предвиђено неколико конкретних пројеката, од којих су најбитнији у домену ауто-индустрије, електронике и информационих технологија.

"Сада Србија треба да се потруди да привуче инвеститоре из те покрајине, која је једна од најуспешнијих у Европи", рекао је Ђелић, истичући да, за сада, инвестиције из те покрајине износе само 10 милиона евра.

"Када то упоредимо са укупно 1,6 милијарди евра, колико смо примили из Немачке, видимо да постоји огроман потенцијал", истакао је потпредседник Владе.

Ђелић је издвојио и два велика инфраструктурна пројекта које би, према постигнутом договору, Србија и Баден-Виртемберг требало заједно са изведу.

"Први је да заједно наступимо пред Бриселом и да се кандидујемо за европске фондове изградњу квалитетне железнице од Штутгарта до Истанбула и очекујемо да то буде делимично финансирано из следећег буџетског циклуса ЕУ и Фонда за инфраструктурно повезивање нашег континента", навео је Ђелић, додавши да је други пројекат изградња мултимоделне луке на Дунаву близу Београда.

Вицепремијер је нагласио да простор за јачање сарадње са том немачком покрајином постоји и у домену науке и технологије и у том смислу издвојио стручну групу са Факултета за физичку хемију која ће сарађивати са немачким универзитетима у Улму у Карлсруеу на изради литијумских батерија.

"Немачка има велики пројекат да што пре изведе милион електричних возила на улице Немачке, а за то су потребне литијумске батерије, где наша земља располаже са одређеним знањем", казао је Ђелић и додао да ће сарадња бити настављена и у домену културе, туризма и безбедности.

Потпредседник Владе истакао је да Србија жели да те пројекте активира у недељема и месецима које долазе. Ђелић је указао да Србија, за сада, има једну инвестицију из Баден-Виртемберга, а то је компанија Гезе која у Зрењанину производи врата и прозоре.

"Очекујемо, наравно, да у домену ауто-индустрије, електронске индустрије и индустрије информационих технологија дођу нови инвеститори", рекао је Ђелић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво