Читај ми!

Допис Светској банци због пропуста

Министарство за животну средну, рударство и просторно планирање упутиће допис Светској банци због пропуста у најновијем Извештају о пословању, у којем је Србија по издавању грађевинских дозвола налази на 175. месту, од 183 земље.

У току ове седмице Министарство за животну средну, рударство и просторно планирање упутиће допис Светској банци "због пропуста у њеном најновијем Извештају о пословању за 2012. годину, у којем се Србија по издавању грађевинских дозвола налази на 175. месту, од 183 земље".

"Тражићемо разјашњење како је могуће да је четири године уназад број дана потребних за све процедуре увек исти и износи 279 дана", изјавио је Танјугу помоћник министра Небојша Јањић.

Према Јањићевим речима, у најновијем извештају Светске банке још увек се спомињу процедуре на основу старог Закона о планирању и изградњи, који је био на снази од 2003. до 2009. године.

Јањић је нагласио да у извештају није наведено да је у међувремену донет нови закон 2009. године и да су ове године усвојене измене тог закона.

Објаснио је да методологија Светске банке узима у обзир три ствари - број процедура и дана потребних за добијање грађевинске дозволе, као и трошкове прибављања свих дозвола.

"У случају Србије увек се гледа Београд односно број процедура, време трајања тих процедура и трошкови за изградњу магацинске хале на периферији Београда", рекао је Јањић.

Такође, накнада за уређивање грађевинског земљишта, према његовим речима, у свим досадашњим извештајима Светске банке се сматрала трошком прибављања грађевинске дозвола, а не накнадом за инфраструктуру.

"Уколико се то и даље буде посматрало, с обзиром на висину накнаде за уређење грађевинског земљишта у Београду, Србија ће увек бити релативно ниско рангирана у односу на друге земље", указао је Јањић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се