Читај ми!

Бољи стандард грађана

Србија ће до краја године остварити реалан раст БДП-а од два одсто и извоза 20 одсто, рекао премијер Цветковић и додао да Влада пажљиво припрема буџет за 2012. годину. Са више реалног оптимизма можемо да очекујемо побољшање стандарда грађана, истакао Цветковић.

Председник Владе Србије Мирко Цветковић изјавио је данас да ће Србија до краја године остварити реалан раст бруто домаћег производа од два одсто, индустријске производње три одсто и извоза 20 одсто.

Према Цветковићевим речима, то су добре полазне основе да раст 2012. године буде три одсто, да се настави јачање реалног сектора и извозно оријетнисане привреде уз смањење инфлације и јавне потрошње. 

"Зато са више реалног оптимизма можемо да говоримо и о побољшању стандарда грађана и коначном заустављању раста незапослености", рекао је Цветковић на обележавању 90 година рада Поштанске штедионице.

Цветковић је рекао и да ће идуће године буџетски дефицит бити смањен са овогодишњих 4,5 одсто БДП, на 3,9 одсто.

Премијер је рекао да Влада Србије веома пажљиво припрема буџет за идућу годину и да ће у изради економске политике у наредној години уважавати законски утврђену границу задуживања државе и планирани привредни раст од три одсто.

Цветковић је нагласио да су јавне финансије у Србији ове године под пуном контролом и да је то показао и ребаланс државног буџета у којем није било "неконтролисаних јавних расхода", већ су "само били мањи приходи буџета због смањене економске активности".

Премијер каже да ће Влада наставити да ради за побољшање пословне климе у Србији.

Уз очекивани привредни раст, макроекономску стабилност и статус кандидатa за пријем у ЕУ крајем ове године, поправиће се рејтинг Србије и повећати инвестиције, очекује Цветковић.

Поједностављена процедура извоза

Премијер Цветковић најавио је да ће у новембру почети да се примењује поједностављена процедура извоза за правна лица за пакете мање вредности до 1.000 евра, тако да ће мали привредници моћи да пласирају своје производе на једноставан начин и уз ниске трошкове.

Извоз ће бити део поштанског саобраћаја, а поступак ће се заснивати на подношењу само два документа, рекао је Цветковић на прослави обележавања 90 година од оснивања Поштанске штедионице у хотелу Москва.

Цветковић је истакао, говорећи о предузећима која су у већинском државном власништву, јавним предузећима и јавним комуналним предузећима, јасно опредељење Владе Србије да ће се у њиховом пословању до краја инсистирати на професионалном управљању и менаџменту.

Председник Владе је указао да та предузећа морају да послују на економским приципима и са чистим рачунима, а на држави је да то омогући пуном професионализацијом управљања, реструктурирањем, увођењем јавно-приватног партнерства и приватизацијом.

"Расадник штедње и васпитач народа"

Честитајући годишњицу Поштанској штедионици, Цветковић је истакао да су сада око 2,5 милиона грађана и 4.500 предузећа клијенти Поштанске штедионици која је лидер у пословању са најширом мрежом пословница и експозитура на територији Србије.

На домаћем банкарском тржишту, где влада велика конкуренција, Поштанска штедионица је највећа банка у Србији према профитабилности пословања, а по стопи приноса на акцијски капитал и водећа у нашој земљи.

Цветковић је подсетио на став државе од пре 90 година да Поштанска штедионица треба да буде "расадник штедње и васпитач народа, поготово омладине, а не повлашћени колос који гуши приватну иницијативу".

Премијер је подсетио да је та банка увела прву платну картицу на овим просторима и прва увела електронски банкарски систем у Србији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се