Читај ми!

Кад је хладно, није скупо

ЕПС поручује да ће струје бити и да су спремни да произведу и четири одсто више од плана. Ипак, стрепе од ниских температура и великог оптерећења електроенегетског система. Продаја грејалица и пећи за само месец дана порасла у Београду 16 пута.

Анализа Агеције за енергетику показује да је грејање на струју најисплативије. Иако су се спремили за повећану потрошњу, у ЕПС-у су забринути, јер је само протекле седмице потрошња порасла 30 одсто. Да грађани рачунају на струју, потврђују и трговци.

Уз радијатор, ТА пећ или грејалица, уобичајена је слика у већини канцеларија, радњи али све чешће и у домаћинствима. Продаја грејалица и других електричних грејних апарата за месец дана повећана је само у Београду и до 16 пута.

У ЕПС-у поручују да ће струје бити и технички су припремљени да произведу и четири одсто више од планираних количина. Ипак, стрепе од температура у минусу и великог оптерећења електроенегетског система.

"Најопасније је што се може десити масовни прелазак на грејање на струју, јер постоје ограничења у капацитетима, односно постоје физички закони. Више од овога очекивати од 'Електропривреде' је нереално", каже Зоран Манасијевић из ЕПС-а.

Професор Електротехничког факултета у Београду Никола Рајаковић каже да електрична енергија у доба ниже тарифе, по свој прилици, јесте најјефтинији начин грејања, али да потрошачи морају бити свесни да то није дугорочно решење.

У "Електропривреди" кажу да су обезбедили и додатне количине из увоза. Међутим, у читавом региону водотокови су ниски и мање је струје из хидроелектрана.

Манасијевић каже да се енергија може набавити, али да је нема у изобиљу.

"Електрична енергија у суседним земљама у региону, а још шире у развијеној Европи, на овакав начин се не користи за грејање", каже Рајаковић.

Грејање на струју јефтиније је од других енергената једино ако се грејете на ТА пећ. У случају догревања дању по скупљој тарифи или грејању грејалицама, климама или етажно, струја може бити и четири пута скупља.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара