Читај ми!

Предизборна економија

Избори и кампања нису разлог да се стварање погодних услова за страна улагања прекине, каже шеф Светске банке за Србију Лу Брефор. Уколико жели да привуче инвеститоре, Србија мора да повећа конкурентност, истиче Брефор.

Шеф Светске банке за Србију Лу Брефор каже да нема објективних разлога да се стварање погодних услова за страна улагања прекине због избора и кампање, као и да Србија мора да повећа конкурентност како би привукла инвеститоре.

"Јасно је да је постоји ризик да они који су обавезни да се тиме позабаве, буду више заузети кампањом, него обраћањем пажње на важне проблеме. Међутим, нема објективних разлога да се стварање погодних услова за страна улагања прекине због избора и кампање", рекао је Брефор у интервјуу РТС-у.

Према његовим речима, у изборном периоду постоје два основна ризика, један је да они који доносе одлуке буду заузети кампањом, уместо својим послом, а други ризик је популизам, када се током кампање дају обећања која не могу бити испуњена.

Брефор је рекао и да инвеститори обично одлажу одлуке у време избора, а поготову уколико постоје претпоставке да може доћи до значајних промена, али да то не значи да се смањује прилив инвестиција, које могу бити уговорене пре избора.

"Анализа Светске банке о условима пословања, према којој је Србија међу најлошије рангираним земљама у региону, сигнализира да Србија мора да повећа конкурентност уколико жели да привуче инвеститоре", рекао је шеф Светске банке за Србију.

Брефор каже да, на пример, регистровање власниства у Србији кошта 18 просечних плата, у Пољској нешто више од једне, док у Чешкој то исто кошта шестину зараде.

"Очигледно у Србији има много посла да се уради. Неке земље из суседства су успеле да повећају конкурентност и услове пословања. Македонија је за протеклих годину дана скочила са 34. на 22. место и наставља напредак. Ја мислим да је то подстицај и за вашу Владу и друштво у целини да се такмиче са конкуренцијом", рекао је Брефор.

Шеф Светске банке за Србију каже да се одговорни налазе и на републичком и на локалном нивоу и наводи пример дозвола за изградњу, које су углавном у надлежности локалних власти.

Он каже и да у Србији постоје велике разлике у правилима од општине до општине, као и да је у просеку, та слика веома лоша, али и да постоје и општине које раде сасвим добро, чак и боље од просека у земљама које су конкурентне Србији.

"Друге општине имају веома лоше резултате због корупције или недостатка капацитета и ми управо помажемо тим општинама да раде ефикасније", истакао је Брефор.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се