Читај ми!

Куповина машина на лизинг

Опрема за производњу све се више купује на лизинг. Како би се поспешио такав начин куповине, удружење те бранше, по узору на земље окружења, предлаже укидање ПДВ-а на камате.

После три године узаступног смањења обима капитала пласираног кроз финансијски лизинг, ситуација у тој области пословања се стабилизује па чак и побољшава.

 

Године 2007. предузећа и грађани били су задужени кроз лизинг са милијарду и 200 милиона евра, док је тај дуг тренутно 880 милиона евра. Ипак, у структури дуга више не предњаче возила, већ се преко лизинга све више узима опрема за производњу.

Први кредити после 2000. године звали су се "Лаки кеш" и коришћени су за куповину беле технике. Како је расла куповна моћ, апетити су нарасли, па је почела јагма за куповином аутомобила на лизинг.

Економска криза је, изгледа, променила свест људи, па се са робе широке потрошње прешло на задуживање за куповину опреме на лизинг.

Предузетник Ђорђе Крчмар ишао је обрнутом логиком и није се покајао јер му је лизинг био јефтинији од кредита.

"Лизинг за опрему узео сам 2005. године на четири године, после тога сам узимао кола на лизинг након што је машина, узета на лизинг, направила одређена средства", објаснио је Крчмар.

Предлог укидања ПДВ-а на камате

Да би се поспешио лизинг, удружење те бранше, по узору на земље окружења, предлаже укидање ПДВ-а на камате. Наиме, иако је при куповини, на пример, возила већ плаћен порез на додату вредност, он се поново урачунава у отплати.

Ако се зна да су просечне камате зарачунате на лизинг седам одсто, онда би држава морала да се одрекне око 20 милиона евра годишње буџетских прихода, што на први поглед није изводљиво.

"Уколико ви дозволите некоме и признате му да је кроз финансијски лизинг набавио основно средство као што јесте и признате му то у пореском кредиту, тиме ћете стимулисати већи промет", каже Властимир Вуковић, директор "Интеза лизинга".

Према Вуковићевим речима, кроз већи промет оствариће се већи ПДВ.

Кашњење у отплати рата  

Лизинг прати судбину привреде, па је кашњење отплате рата код појединих лизинг компанија још веће него код класичних кредита. Ипак, уколико се определите за бизнис који има перспективу, онда је јасно да је тај начин финансирања јефтинији од класичних кредита.

Јован Цветковић из "Прокредит лизинга" каже да доминантно учешће имају пласмани по питању енергетске ефикасности машина и опрема које су енергетски ефикасне су доступне нашим корисницима.

"Коришћењем таквих машина и опреме они могу да остваре изузетне уштеде. На основу тих уштеда могу да остваре одговарајући профит из кога могу да сервисирају рату лизинга и остатак профита врате у своје пословање", рекао је Цветковић.

Лизинг куће у децембру чека и нови изазов. Уколико клијенти нису задовољни, могу предмет лизинга вратити у року од 14 дана. Да ли ће то злупотребљавати, зависиће од висине трошкова које ће морати да плате.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво