Читај ми!

Фијатов јапански рецепт

Инвестиција италијанског "Фијата" и Владе Србије у нову фабрику аутомобила у Крагујевцу требало би да буде вредна готово милијарду евра. Производња новог "Фијатовог" модела очекује се на пролеће. Машине су из Јапана, а сличне се монтирају и у Крагујевцу.

Заједничка инвестиција италијанског "Фијата" и Владе Србије у нову фабрику аутомобила у Крагујевцу требало би да буде вредна милијарду евра.

Нови модел "фијата", који ће се производити у Крагујевцу, очекује се на пролеће. Због тога је једна група радника отишла на обуку у фабрику у Пољској, највећу у групацији "Фијат".

Око 6.000 радника годишње у Пољској произведе око пола милиона возила.

То је најсавременији и најпродуктивнији део "Фијата", фабрика која је у појединим деловима производње роботизована и до 80 одсто. Машине су из Јапана, а сличне се монтирају и у Крагујевцу.

Директор Фабрике "Фиат" Пољска Здзислав Арлет рекао је да ће фабрика у Крагујевцу бити модернија од оне у Пољској. Према његовим речима, у Србији је и радна снага много јефтнија, бруто плата радника у монтажи је хиљаду евра, а у Крагујевцу 300 евра.

Одмах после дипломског испита, из Крагујевца у Пољску стигла су два инжењера који ће руководити лакирницом у будућој фабрици.

Инжењер фабрике "Фиат" аутомобили Крагујевац Ненад Лучић каже да школовање инжењера траје од годину до годину и по дана и додао је да су тек сада у пракси видели како излази 500.000 аутомобила годишње.

"Људи су веома пријатни слићни су нама, има много сличних речи тако да није проблем у разумевању", рекао је Игор Зорановић из фабрике "Фиат" аутомобили, Крагујевац.

Крагујевац би могао да доживи сличну судбину ако се послузи рецептом који је примењен овде: јапански роботи , јапанска организација јапански инзењери... Зато ова фабрика скоро сваке године добије неко признање.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се