Читај ми!

Заказала гиљотина прописа

Србија заостаје у условима пословања, јер реформе не спроводи брзо и темељно, поручују из Светске банке. Из Владе одговорају да има и области у којима је остварен напредак, али да је тачно да закони морају брже и ефикасније да се спроводе.

Услови пословања у Србији погоршали су се у последњих дванаест месеци, пошто се реформе не спроводе брзо и темељно као у другим земљама, поручују из Светске банке. Њихова анализа је показала да је Србија, на 92. месту по условима пословања, међу најслабије ранигираним земљама у региону.

Из Владе одговорају да има и области у којима је остварен напредак, али да је тачно да закони морају брже и ефикасније да се спроводе. Ко је покушао да оснује фирму или да добије грађевинску дозволу најбоље је искусио каква је Србија по уловима пословања.

Од 183 земље света, у региону је највише напредовала Македонија, на истим позицијама остале су Словенија и Црна Гора. Корак уназад урадила је Хрватска, а четири корака Србија, док је Босна и Херцеговина најпредовала за два места.

"Осећај је нелагодан, то доживљавамо сваки дан, а сада нам је то речено од тако релевнтне институције и то тражи хитну акцију", рекла је извршна директорка "Тигар корпорације" Јелена Петковић.

Списак области код којих су се погоршали услови пословања није мали, у појединим Србија је назадовала једно - два места, али има и оних код којих је тај пад драстичнији.

"Разлог је у томе што дуге земље реформе спроводе брже и темељније од Србије. Оно што ми често наводимо јесте издавање грађевинских дозвола, за шта је потребно пуно времена, али и пуно кошта", каже шеф Светске банке у Србији Лу Брефор.

"Ми у цену коштања гарђевинске дозволе убрајамо накнаду за уређење грађевинског земљишта, односно комуналије су изузетно скупе јер код нас комунални систем није развијен и док год тако остане ми ћемо бити на зачељу", наводи министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић.

Извештај опомена, министри оптимисти

Иако кажу да извештај светске банке јесте опомена, министри су оптимисти када је реч о улагањима.

"Са јулом 1,6 милијарди долара показују да је Србија добро место за иневстирање, гиљотина прописа мора да буде завршена и законски прописи усвојени и имплементирани на терен", рекао је министар економије Небојша Ћирић.

За стручњаке нема дилеме, услови се могу побољшати само радикалнијим мерама.

Виолета Јовановић из Националне алијансе за локални регионални развој каже да то подразумева смањење администрације, смањењем процедура људи остају без посла, смањује се простор за корупцију.

"Очекујемо од наших институција да препозанају неопходност таквих реформи и да макар у мандату наредне владе буду спремнији да такве реформе и спроведу", каже Јовановићева.

Србија је једино напредовала по брзини укњижбе непокретности која је са 91 дана скраћена на 11. Међутим, то се постигло јер је Републички геодетски завод омогућио регистровање по хитном поступку, за шта грађани треба да плате двоструко већу цену.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се