Читај ми!

Спас од дужничке кризе

У покушају да зауставе ширење дужничке кризе, лидери ЕУ састају се за викенд у Бриселу. Неконтролисана криза могла би се негативно одразити на пријем нових чланова. Могуће решење је у снажнијој политичкој и монетарној интеграцији, сматрају многи европски лидери.

Европски лидери састају се овог викенда на самиту у Бриселу у још једном покушају да се ухвате у коштац са дужничом кризом, која потреса земље еврозоне.

Дужничка криза суочла је Европску унију са огромним изазовима. "Ово је борба за економску и политичку будућност Европе. У питању је борба за опстанак европске интеграције", рекао је Жозе Мануел Барозо, председник Европске комисије. 

Упркос бројним антикризним мерама, резултати изостају. Јавни дуг и дефицит се не смањују, рејтинзи погођених земаља и банака падају.

Од исхода те борбе зависиће не само економско здравље Европе, већ и њена спремност да настави са пријемом нових чланова.

"Постоји замор од економске кризе, али и све дубљи замор од проширења. То има утицаја на будуће чланове, јер ће ЕУ опет бити преокупирана сама собом", каже Јанис Еманулидис из Центра за Европску политику.

Многи решење виде у снажнијој политичкој и монетарној интеграцији, али у бројним земљама приметан је раст еуроскептицизма.

"Сведоци смо успона десних популистичких партија, код којих видимо месавину расизма, ксенофобије и еуроскептицизма. Они верују да ЕУ не ради у корист грађана. Истраживања чак и у мојој земљи показују да постоји подршка за улазак Хрватске, а за остале не", каже Улрике Луначек из групе Зелених у Европском парламенту из Аустрије.

Криза и пријем нових чланица

Портпарол Европске комисије Амадеу Алтафај каже да је пријем нових чланова и ширење јединственог тржшта корисно не само за нове, већ и за садашње чланице ЕУ.

Према његовим речима, то је посебно тешко објаснити у околностима када су неке земље суочене са огромним тешкоћама.

"Ако криза не буде под контролом, онда ће се одразити врло негативно на пријем нових чланова. Али, ако одговори на кризу буду водили стварању сназније и интегрисаније Европе, улазак у ЕУ ће бити олакшан", каже Елмар Брок, посланик у Европском парламенту из Немачке. 

Лидери чланица еврозоне ће се у среду, 26. октобра, сусрести у Бриселу ради доношења кључних одлука за спас од дужничке кризе, потврдио је председник Европског савета Херман Ван Ромпај.

Ромпај је додао да први самит, заказан за недељу, представља "први од два корака", који ће кулминирати "доношењем конкретне одлуке" у среду.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се