Читај ми!

"Брзи предлози" за еврозону

Немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Никола Саркози обећали "брзе предлоге" за решавање кризе у еврозони, не наводећи друге детаље. Нови пакет мера Меркел и Саркози представиће до краја месеца.

Нови план за решење европске кризе биће познат до краја месеца, најавили су, после састанка у Берлину, немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Никола Саркози.

Меркелова и Саркози обећали су "брзе предлоге" за решавање кризе у еврозони, али нису навели друге детаље тих предлога.

Саркози је најавио "трајне, глобалне и брзе одговоре" до краја месеца, како би "Европа била уједињена" на састанку групе 20 развијених земаља (Г20).

"Тај самит мора да буде успешан", рекла је Меркелова, док је Саркози нагласио да Немачка и Француска имају "апсолутно заједничку позицију" о свим присутним темама, чак и када је реч о грчкој кризи.

Саркози је нагласио да Грчка јесте и остаје чланица еврозоне и да се за њу мора пронаћи трајно решење.

Обоје државника су рекли да су спремни да подрже банке које су погођене кризом и да до краја октобра приложе "један заједнички пакет".

"Ми смо одлучни да учинимо оно што је неопходно за рекапитализацију наших банака", рекла је Меркелова.

Нова визија за Европу

Заједнички пакет ће бити готов до краја месеца и јавно презентован, заједно са, како је рекао Саркози, једном новом визијом за Европу.

Ангела Меркел је, притом, истакла одговорност европских лидера. "Ми знамо нашу одговорност за евро-простор, Европску унију и за успешан развој привредне ситуације код грађана у обе земље", рекла је Меркелова и додала да између Немачке и Француске нема разлика у мишљењима.

Француски председник је истакао да се сада тесно сарађује са "тројком" и да Европска централна банка, Међународни монетарни фонд и Европска комисија испитују ситуацију у Грчкој.

И француски председник и немачка канцеларка рекли су да су уверени да ће проширени фонд за спас евра ускоро бити потписан у свим земаљама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво