Читај ми!

Добар тренутак за економску сарадњу

Партнерство Србије и Кине никада није било јаче, рекао шеф дипломатије Србије Вук Јеремић у Пекингу. Влада Кине ће подржати своје компаније које желе да инвестирају у Србији и сада је савршен тренутак да две земље промовишу економску сарадњу, истиче Јеремић.

Влада Кине ће подржати своје компаније које желе да инвестирају у Србији, рекао шеф дипломатије Србије Вук Јеремић у Пекингу истакавши да партнерство Србије и Кине никада није било јаче.

Народ и Влада Србије сматрају Кину једним од најбољих пријатеља у свету, рекао је Јеремић који у Пекингу председава седници Међудржавног комитета за економску сарадњу.

Јеремић је навео да је сада савршен тренутак да Србија и Кина промовишу економску сарадњу и као пример навео два заједничка грађевинска пројекта - изградњу моста Земун-Борча и ревитализацију Термоелектране "Костолац".

Јеремић је, после седнице Комитета, прецизирао да ће кинеска страна, када је реч о инвестицијама у Србију, приоритет дати енергетици и високим технологијама.

Према речима Јеремића, на састанку је разговарано о неколико конкретних пројеката и инвестиција у енергетици, реверзибилним хидроелектранама "Бистрица" и "Ђердап 3", као и новом блоку обреновачке термоелектране "Никола Тесла".

У врло кратком периоду, могло би да дође до трансфера кинеске технологије у та постројења и уласка кинеских предузећа у њихову власничку структуру, најавио је Јеремић.

"Говорили смо о почетку производње високе технологије у области телекомуникација, као и соларне енергије", рекао је Јеремић истакавши да би то био први велики пројекат инвестирања у производњу високе технологије у Србији, која би могла да се извози у све земље региона и Европе.

Трансфер технологије из Кине

Кинеска страна је заинтересована за руднике и рудна богатства у Србији, као и за трансфер технологије, који би, према речима Јеремића, омогућио да из домаћих рудника може да се вади већа количина руде него сада.

Важна тема састанка Мешовитог комитета, напоменуо је Јеремић, била је и текстилна индустрија, јер је једна велика кинеска фирма заинтересована да у Србију пребаци своју производњу за европско тржиште.

Према најави Јеремића, договор о томе могао би да буде постигнут већ у наредних неколико недеља.

"Оно што је најважније је да је за све интересантне пројекте, који имају велику профитабилност, кинеска држава коначно дала онај степен политичке подршке који омогућује финансирање", нагласио је Јеремић.

Јеремић је најавио и да ће Србију ускоро посетити гувернер Гуандонга, најбогатије кинеске провинције, у којој су седишта великог броја најутицајнијих фирми.

Седници Мешовитог комитета присуствовали су, осим министра Јеремића и представници министарстава за инфраструктуру, финансије, економију и регионални развој Владе Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво