Читај ми!

Прошлост кочи привредну сарадњу

Оптерећеност прошлошћу још увек присутна у привредној сарадњи са земљама бивше Југославије, нарочито Хрватском, оценио потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић.

Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић рекао је да је привредна сарадња са бившим југословенским републикама, пре свега са Хрватском, још увек оптерећена прошлошћу. "Билатерални односи се убудуће морају заснивати на рационалним основама" оценио је Ђелић.

"Прошлост се може разумети, али исто тако мора да се стави у одређени контекст и да у даљој сарадњи поступамо рационално", рекао је Ђелић Танјугу.

"Пре неколико година је било озбиљних проблема у привредној сарадњи са Словенијом, један број предузећа није био у стању да инвестира" подсетио је Ђелић.

Ђелић је, као пример, навео "Нектар", који је успео да купи словеначку компанију "Фруктал", и да инвестира без било каквих политичких проблема.

Такође, Ђелић је навио и то додао да Словенија у почетку није поштовала права пензионера који живе у Србији, а зарадили су словеначку пензију.

"Хрватска је инвестирала скоро 600 милиона евра у Србији, њене фирме држе важне елементе и наше грађевинске индустрије и трговине и агробизниса, рекао је Ђелић и истакао да ниједан од српских инвеститора није успео у Хрватској да направи фирму или је тамо купи.

Подсетивши на проблеме српског привредника Слободана Вучићевића, Ђелић је истакао да је Вучићевић имао веома лош третман од свог хрватског партнера. "После првостепене пресуде против њега, сада је другостепена у његову корист. Али, велика штета је већ направљена", рекао је Ђелић.

Неуспех српских компанија

Ђелић је подсетио и на случајеве "Комтрејда", коме је затворена фирма и "Галеба", који није могао да се развије.

"Tу су и произвођачи дувана и то не само домаћи него и амерички, јапански, британски, који не могу да се референцирају у трговинским ланцима у Хрватској, тако да Хрватска очигледно не поштује одредбе сукцесије" додао је Ђелић.

"Објективно, то нису показатељи да Хрватска жели искрено да сарађује са нашом земљом. На нама је само да се надамо да ће се то променити у месецима који долазе. У сваком случају, значајна подршка регионалној сарадњи била би Хрватска која искрено учествује у двосмерној сарадњи", рекао је Ђелић.

На питање да ли је могуће да Хрватска, када уђе у ЕУ, односе са својим суседима поготову са Србијом стави у други план, Ђелић је одговорио да не очекује да се то догоди.

"Мислим да је супротно истина. Јер, као пуноправна чланица Европске уније, Хрватска ће морати да поштује правила Уније", нагласио је Ђелић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво