Све мање посла за грађевинаре

Главни проблеми грађевинарства у Србији су неликвидност и недостатак великих послова, оценио секретар удружења Привредне коморе Србије за грађевинарство и стамбену привреду Горан Родић.

Секретар удружења Привредне коморе Србије за грађевинарство и стамбену привреду Горан Родић указао је да је главни проблеми грађевинарства у Србији неликвидност и недостатак великих послова.

Родић је агенцији Бета рекао да домаће фирме због малог обима градње у Србији и неизвесности у добијању нових послова не могу да праве дугорочне планове, истичући да су послови у иностранству једини излаз за домаће грађевинарство.

"Једини начин је да се ради напољу, а то су Азербејџан, Казахстан, Русија и Алжир, где се много гради, али за те послове је потребна подршка државе, јер немамо гарантни фонд", рекао је Родић.

Према његовим речима, иностранство је једино решење јер велики послови у Србији где су домаће фирме биле присутне као подизвођачи, као што је "Газела" и мост на Ади, полако се приводе крају.

Родић је навео да ће велики капитални објекти који ће се градити у Србији радити стране компоније, док ће домаћа грађевинска фирме на тим пројектима, ако се "удену добити само неке мрвице".

"Мост Земун-Борча ће градит Кинези, а Жежељев мост у Новом Саду ће радити козорцијум италијанских и шпанских фирми", прецизирао је Горан Родић.

Родић је истакао да држава мора да реши и проблем дуговања домаћој грађевинској оперативи, који се креће око неколико стотина милиона евра, али је додао да не постоје прецизни подаци колики је тачан дуг државе, јавних предузећа и локалне управе.

Наводећи да су велики домаћи грађевински системи, којих је остало јако мало, сада у врло незавидној ситуацији, он је рекао да се инсталирани капацитети користе "једва 30 одсто".

Родић је рекао и да је пре кризе у грађевинским фирмама било запослено око 120.000 људи, а тај број је сада између 70.000 и 80.000.

"Нешто мора да се предузме бар почетком идуће године, како се не би позатварало и ово мало фирми које имамо", оценио је Родић.

Према речима Родића, држава би требало хитно да нађе новац да почне да ради на сређивању моравског слива, посла који би запослио домаће компаније и раднике.

Секретар ПКС за грађевинарство оценио је да се у Србији не може очекивати ни нека значајнија станоградња, због тога што инвеститори немају пара, а куповна моћ становништва је изузетно мала.

Родић је оценио да ни у Београду нема веће грађевинске активности додајући да је једино веће градилиште стамбени компекс који држава прави на месту некадашње касарне "Војвода Степа".

"Станоградња зависи од куповне моћи, а кредитни услови су јако лоши да би се људи усудили да узму кредите", рекао је Родић.

Секретар удружења Привредне коморе Србије за грађевинарство и стамбену привреду Горан Родић је казао да у последње време нема примедби компанија на добијање грађевинских дозвола, јер је, како је навео, нови закон убрзао издавање, али и да се са друге стране брже се добијају дозволе јер је и мање захтева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво