Читај ми!

Општинске обвезнице

Усвајањем Закона о јавној својини ојачана је могућност општина да гарантују исплату обвезница. Тако су се стекли услови да се на тржиште хартија од вредности врате општинске обвезнице, чијом продајом ће бити финасирани пројети у општинама.

После вишегодишних најава, стекли су се и законски услови да се на домаће тржиште хартија од вредности врате општинске обвезнице.

Усвајањем Закона о јавној својини, којим је део те имовине враћен у општинско власниство, ојачана је могућност општина да гарантују исплату обвезница.

С друге стране, општине ће продајом обвезница прикупити новац за неопходне пројекте, које је истањеним општинским буџетима немогуће финасирати. Комисија за хартије од вредности јуче је одобрила прву емисију новосадских обвезница.

Последњи пут, општинске обвезнице имали смо пре скоро четири деценије, када их је за потребе градње Центра "Сава", издавао Београд. Нови Сад, сада, жели да доврши булевар, изгради мост и два надвожњака. Зато на продају нуди обвезнице вредне чак 35 милиона евра.

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић рекао је да је то добра информација за оне који желе да инвестирају у Нови Сад.

"Дакле, изнели смо муниципалне обвезнице на‚ 12 година са грејс периодом од две године", навео је Павличић.

Купци новосадских обвезница имаће годишњу камату од 6,25 одсто. Обвезнице Ужица на тржишту ће се појавиту у новембру, потенцијалним купцима понуђена је брошура о инвестицијама, које ће се тим новцем финансирати.

Обвезнице после измене Закона

Александар Бућић из Сталне конференције градова и општина рекао је да инвеститори, банке, пензиони фондови и осигуравајуће куће добро процењују да су локалне самоуправе данас најмање ризична дестинација за њихове инвестиције.

"Када је рећ о осигуравајућим кућама и пензијским фондовима они су највише заинтересовани за траншу која је 50 одсто гарантована од УСАИД-а, тако да је то додатно обезбеђење", рекла је Наташа Марјановић из Делта ђенерали осигурања.

Грађани ће општинске обвезнице моћи да купују највероватније од овог месеца, после измене Закона о јавном дугу, који такву трговину спречава.

Искуства суседа указују да становништво, ако може, радо купује локалне обвезнице јер на тај нацин улаже у побољшање сопственог животног стандарда.

"Свака општина зна који су јој приходи који расходи, да ли су им ставке довољно велике да могу да се обавежу да неки дужи рок враћају нека средства, па тек онда може да емитује своје обвезнице", навео је Милко Штимац из Комисије за хартије од вредности.

О року исплате обвезница и томе да ли ће камата бити фиксна или варијабилна, пре емисије обвезница одлучују општине. У европским земљама, локалне самоуправе купцима таквих обвезница исплаћују камату од 4 до 11 одсто.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво