Читај ми!

Поново раде радијатори

Због наглог захлађења топлане би требало да почну са топлим пробама. Иако и ове године имају великих проблема са дуговањима, из топлана поручују да су технички спремне за почетак грејне сезоне.

Иако грејна сезона званично почиње 15. октобра, топлане у Србији би требало да почну са топлим пробама због наглог пада температуре. Грејна сезона може да почне и раније ако су температуре три дана узастопно ниже од 12 степени.

Председник Удружења топлана Србије Милован Лечић објаснио је да топле пробе не подразумевају да топлане морају да загревају станове температуром од 20 степени, као и да не морају сви станови да буду загревани.

Из топлана поручују да су технички спремни за грејну сезону, али да њихова дуговања према "Србијагасу" износе 100 милиона евра. Са друге стране, како наводи Лечић, потраживања топлана према грађанима и привреди су 80 милиона евра.

"У снабдевању енергентима један од проблема до којег може да дође јесте немогућност топлана да уредно измирују своје обавезе за преузете количине мазута и да набављају нове количине", указује Лечић.

Набављене су довољне количине мазута, а према најавама из ЈП "Србијагас" не очекују се проблеми у испоруци природног гаса, који у укупним количинама енергената коришћеним за грејање учествује са чак 82 одсто.

У Србијагасу тврде да у складишту Банатски двор има резерви гаса за 60 дана. Очекују да ће влада од 1. новембра одобрити поскупљење, јер је гас на светском тржишту све скупљи.

Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић истиче да ниједан снабдевач није у позицији да уцењује топлане јер грађани немају одакле да плате, а укидање грејања неплатишама не долази у обзир.

У "Београдским електранама" кажу да ће цене грејања остати исте као прошле године ако не дође до поскупљења енергената.

Зоран Манасијевић из Електропривреде Србије истиче да ће то предузеће испунити свој главни задатак, односно да ће обезбедити пројектоване количине електричне енергије.

Јавно комунално предузеће "Топлана" у Бору почело је топле пробе даљинског грејања, и у већини станова радијатори су од јутрос топли.

Поред престоничких и новосадске топлане спремно дочекује грејну сезону, пошто су на време ремонтовани вреловоди и котларнице, а има и довољно енергената у складишту. И топлана у Зрењанину је најавила да ће током наредне седмице бити обављене топле пробе у том граду.

Градска топлана у Нишу је у приправности од 1. октобра и котлови ће бити укључени у зависности од кретања спољне температуре, речено је у том јавном предузећу.

Крагујевац је такође спреман за грејну сезону, а грејање ће у овом граду бити скупље за 10 одсто почев од 16. октобра, најавио је члан градског већа за комуналну делатност Зоран Јовановић.

У Лозници ће даљинско грејање из локалних котларница моћи да почне 15. октобра.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије