Читај ми!

Позив шпанским инвеститорима

Премијер Мирко Цветковић позвао шпанске привреднике да се укључе у приватизацију у Србији, али и у гринфилд инвестиције. Сарадња Србије са ММФ-ом гаранција је да ће Влада водити кредибилну економску политику, рекао премијер.

Председник Владе Србије Мирко Цветковић изјавио је у Мадриду да би одлични пријатељски односи Србије и Шпаније требало да буду праћени интензивнијом економском сарадњом две земље.

Говорећи на престижном шпанском форуму "Нова економија", Цветковић је рекао да се нада да ће његова посета Мадриду охрабрити шпанске инвеститоре да улажу у Србији.

Премијер је позвао шпанске привреднике да учествују у процесу приватизације у Србији, али и да се одлуче на гринфилд инвестиције, истичући да Влада нуди значајне пореске олакшице и подстицаје.

Истичући да пред Србијом стоје бројни инфраструктурни пројекти, Цветковић је указао да ће у ту област наредних година бити уложене милијарде евра и позвао шпанске инвеститоре да учествују на тендерима за извођење радова на путној и железничкој инфраструктури.

Слушаоце, међу којима су били бројни бизнисмени, политичари и новинари, поред процеса приватизације у Србији, занимао је и утицај нове кризе на нашу земљу, односи са Међународним монетарним фондом, недавно издавање еврообвезница, процес приступања ЕУ, ситуација на Косову и Метохији, али и мишљење премијера о односу снага Новака Ђоковића и Рафаела Надала.

Цветковић је истакао да је Србија земља са снажном европском оријентацијом и да је кључни циљ Владе стицање кандидатуре за чланство у ЕУ до краја године и одређивање датума за почетак преговора.

Поводом ситуације на Косову и Метохији, премијер је нагласио да Србији није у интересу стварање "замрзнутог конфликта", већ да се кроз дијалог Београда и Приштине дође до дугорочног и одрживог решења.

Говорећи о економским приликама у Србији, Цветковић је навео да је у поређењу са земљама у региону, Србија прошла боље у санирању последица светске економске кризе и да је једина земља која је у доба кризе побољшала кредитни рејтинг.

Србија ће засигурно осетити и последице новог таласа економске кризе, пре свега, јер ће њиме бити погођена тржишта земаља у које извози, навео је Цветковић истичући да не очекује да ће то угрозити привредни раст наше земље.

Премијер је подсетио да је Србија наставила сарадњу са ММФ-ом кроз аранжман из предострожности, што представља гаранцију да ће водити кредибилну економску политику, као и да је недавно на међународном тржишту продала еврообвезнице у вредности од милијарду долара.

Према његовим речима, Србија спроводи и план за унапређење пословног окружења, што подразумева укидање непотребних административних процедура, реформу образовног система, подршку извозно оријентисаним предузећима, борбу против корупције на свим нивоима и убрзано усвајање европских закона.

Цветковић је навео и да Србија има јасан план за спровођење великих инфраструктурних пројеката до 2015. године у области транспорта, енергетике, телекомуникација и развоја информационог друштва.

Велики део потребних фондова већ је обезбеђен, али и даље постоје значајне могућности за јачање јавно-приватног партнерства, навео је премијер.

Премијер Цветковић разговарао је јуче са шпанским краљем Хуаном Карлосом, као и премијером те земље Хосеом Луисом Родригесом Сапатером и представио могућности улагања у Србију у Конфедерацији послодаваца Шпаније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије