Читај ми!

Банке траже спас у рециклажи

Банке све теже откривају добар бизнис, а један од њих је ипак пронађен у рециклажи. Осим старих рачунара, рециклирају се и кредити. Укупна актива банака у односу на крај 2010. мања је за 2,3 одсто. Разлог је што половину одобрених чине стамбени и кредити за адапацију, а нема много кредита за производњу.

Задуженост грађана већ годину дана, по свим основама, износи око 5,5 милијарди евра. Криза и економска неизвесност учинили су да и банке и грађани буду опрезнији када дају, односно узимају нове кредите.

Иако експерти кажу да банке имају новца, све је мање квалитетних клијената који могу без ризика да се задуже и послују. Када више нема доброг бизниса у трговини некретнинама и масовној производњи робе широке потрошње банке све теже откривају профитабилан бизнис. Један од њих је пронађен у рециклажи.

Гордана Влајић из БИС рециклажног центра каже да је то добар бизнис и додаје да је најбогатија особа на свету Кинескиња која се тиме бави, јер рачунарски отпад бележи најбржи раст око пет одсто годишње.

Без обзира на бизнис рециклаже банке су последњих година више окренуте некој врсти рециклаже ненаплативих кредита него одобравању нових.

Банкари кажу да готовински потрошачки и кредити за рефинансирање и даље доминирају док је стагнација видљива при одобравању стамбених кредита.

"Евидентно је да на банкарском тржишту постоји стагнација тражње за стамбеним кредитима која може да буде из више разлога. Једно је да кажем несигурност јер је то једно кредитирање које подразумева дугорочно везивање клијената," објашњава Петар Грујић из Фолкс банке.

Грујић каже и да "уколикио се упореди тренутна билансна актива свих банака са крајем 2010. године онда се ту види један пад од 2,3 процента".

У сајту Каматица тврде да турбулентна времена не погодују развоју финансијског сектора.

"Нема довољно квалитених клијената док са треће стране постоји та регулатива Народне банке која ограничава те стамбене и даје нешто оштрије услове за добијање стамбених кредита, што је нешто што је банкама било најпрофитабилније" каже Душан Узелац са сајта Каматица.

Половина од укупне масе кредита одобрена је за решавање стамбених питања и адаптацију. Уколико се покрене производња и запошљвање стамбено кредитирање поново ће оживети.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије