Читај ми!

Топлане дугују 100 милиона евра

Грејна сезона почеће на време иако дуг топлана "Србијагасу" износи 100 милиона евра, изјавио Председник Управног одбора "Топлана Србије" Милован Лечић. Грађани топланама дугују око 80 милиона евра, а резерве мазута су мање него прошле године.

Председник Управног одбора пословног удружења "Топлане Србије" Милован Лечић изјавио је да очекује да грејна сезона почне 15. октобра и поред тога што топлане "Србијагасу" дугују 100 милиона евра.

"Надам се да ћемо наићи на разумевање и постићи договор о репрограму дугова са Србијагасом", рекао је Лечић на конференцији за новинаре након седнице Управног одбора у Новом Саду и додао да се нада да ће бити и довољно мазута, иако су резерве нешто мање него лане и износе око 6.000 тона.

Лечић је рекао да су све пробе у топланама почеле и да очекује да, без обзира на минимална улагања у појединим топланама у Србији, грејна сезона почне у предвиђено време 15. октобра.

Према његовим речима, топлане тренутно не дугују ништа Нафтној индустрији Србије, док грађани топланама дугују око 80 милиона евра. Тренутни дуг привреде према топланама Лечић није саопштио.

Лечић није желео ни да лицитира о повећањu цена услуга у појединим топланама, рекавши да цене неминовно морају да прате цену енергената и да је то једини излаз за топлане у Србији.

"Цене од града до града у Србији не могу се поредити, јер оне зависе од климатских зона, које се разликују од Суботице до Врања, али и цене енергената који топлане користе", рекао је Лечић и прецизирао да је у Србији тренутно најјефтиније грејање на угаљ.

Директор "Новосадске топлане" Владимир Јелић каже да је то јавно предузеће потпуно спремно за почетак грејне сезоне, јер су током лета реконструисани најкритичнији делови вреловодне мреже, ремонтовани сви котлови и набављена неопходне количина енергената.

"Грејање ће почети 15. октобра и имаће га сви који су измирили своје обавезе. Они који то нису биће искључени са система, јер морамо водити рачуна о онима који редовно плаћају", рекао је Јелић напоменувши да су Новосађани у самом врху у Србији по редовоном плаћању рачуна за грејање.

Јелић је рекао да дуг привреде и грађана према "Новосадској топлани" тренутно износи 2,2 милијарде динара, док предузеће "Србијагасу" и "Панонским термоелектранама" дугује око 1,9 милијарди динара.

"Ако би пред почетак грејне сезоне дошло до поскупљења гаса, сматрамо да поскупљење грејања није решење, већ би из буџета града требало да одвоји део средстава којим ће се финансирати наше пословање", оценио је Јелић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије