Читај ми!

Италија на ниским гранама

"Мудис" снизио рејтинг Италије чак за три подеока и са негативном прогнозом, што је ниже од рејтинга Естоније. Идуће године Италији за рефинансирање дуга треба више од 200 милијарди долара.

Агенција за утврђивање бонитета "Мудис" снизнила је рејтинг италијанских државних обвезница за три подеока, на нижи ниво него што га има Естонија.

"Мудис" је рејтинг италијанских обвезница снизио на А2 са негативним изгледима, са претходно Аа2, због виског дуга те земље, политичке неизвесности која одлаже корективне мере и слабости светске економије.

Иако је спуштен за три подеока, рејтинг италијанских дужничких хартија је остао у инвестиционој категорији, а "Мудис" је потврдио рејтинг краткорочног италијанског дуга на прајм -1.

Према оценама аналитичара "Мудиса", италијанска економија суочена је са озбиљним изазовима због структурних слабости, укључујући ниску продуктивност и проблеме на трижшту рада.

То успорава привредни раст Италије у последњих десет година и наставиће неповољно да делује на економски опоравак после рецесије 2009. године.

Реформски планови владе у Риму, према оцени "Мудиса", представљају само почетну позицију за структурне промене.

"Мудис" је упозорио да би италијански рејтниг могао да буде поново снижен, ако се поверење инвеститора додатно погорша, а приступ средствима на дуги рок остане несигуран.

У идућој години, према процени "Мудиса", Италији ће за рефинансирање дуга бити потребно више од 200 милијарди евра. 

Пре "Мудиса" италијански рејтинг је смањила агенција "Стандард и пурс" на А/А-1 са А+/А-1+, а аналитичари су то образложили слабљењем економског раста и дугом владе, који је већи од очекиваног.

Италијанске власти су почетком августа ове године упале у просторије "Мудиса" и "СиП" у тој држави и заплениле документацију, због сумње да се не придржавају италијанских прописа, што доводи до "неуобичајених" падова индекса на берзи.

Агенције су одбациле све оптужбе, а резултати истраге до данас нису саопшетни.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара