Читај ми!

Србија на Сајму туризма у Јапану

У Токију се одржава велики међународни сајам туризма на којем излажу туристичке организације и амбасаде из чак 144 земље и региона. Ову, највећу смотру туризма у Азији, сваке године посети око 100.000 људи. На сајму пети пут заредом учествује и Србија.

Шест и по месеци од катастрофалног земљотреса и цунамија који су разорили североисток земље, Јапан пролази кроз најтеже тренутке у својој историји од Другог светског рата на овамо.

Посебно велики ударац претрпео је туристички сектор због страха странаца од радијације и нових тектонских удара, као и због уздржаности јапанског становништва које није расположено да троши новац у условима велике кризе.

Статистика показује да се број страних путника који долазе у Јапан у протеклих шест месеци смањио за око 30 одсто, те да је број јапанских туриста који су се запутили у иностранство мањи за 35 одсто.

Од Сајма туризма у Токију, међутим, очекује се да одигра велику улогу у преокретању тих негативних трендова.

Ове године Србија се представила пробирљивој јапанској публици визуелно атрактивним штандом осликаним мотивима из дела наших наивних сликара из Ковачице и Јагодине.

Штанд је постављен захваљујући напорима Туристичке организације Србије и амбасаде наше земље у Токију, а у његов рад се укључила и туристичка агенција "Панорамик Груп" са седиштем у Словенији, која за потребе јапанских муштерија организује туре које обухватају три до пет држава бивше СФРЈ, укључујући и Србију.

У склопу наступа Србије, на сајму одржана је и једночасовна промоција туристичких потенцијала земље, уз учешће амбасадорке Бојане Адамовић Драговић и почасног конзула Србије у Јапану Наохида Уејаме.

Србија се великом и важном јапанском туристичком тржишту представила понудом која обухвата разгледање и провод у престоници, посету Западној Србији, која укључује Сирогојно и Шарганску осмицу, средњовековне манастире и музичке фестивале као што су Гуча и Егзит.

У нормалним околностима у иностранство сваке године путује између 12 и 14 милиона Јапанаца, а Србија, коју годишње посети само око 3.000 јапанских грађана, ове године се одлучније укључила у борбу за део тог атрактивног економског колача.

Наступила је са пространијим и боље осмишљеним штандом него претходних година, тако искористивши прилику која се указала отказивањем или смањивањем обима наступа више европских и азијских земаља.

Наиме, мада је ове године на Сајму у Токију број штандова највећи до сада, разлог за тај пораст налази се пре свега у идеји организатора да ради ревитализације домаћег туризма на сајму, на којем традиционално излажу стране земље, омогући наступ необично великом броју јапанских региона и компанија.

Такође, у склопу напора да се привуче већи број јапанских туриста од овог месеца пуштена је у рад јапанска верзија сајта Туристичке организације Србије, који садржи чак 120 страница текста.

Према речима Предрага Роловића, представника ТОС-а на Сајму у Токију, прошле године је забележен пораст броја јапанских туриста у Србији за шест одсто, а улагања у презентацију потенцијала наше земље у Јапану је врло исплативо, будући да сви трошкови наступа у Токију буду покривени са само 90 ноћења које Јапанци остваре у Србији.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара