Читај ми!

Грчка остаје у еврозони

Нико у ЕУ не размишља о изласку Грчке из зоне евра, поручио је Жан Клод Јункер, по завршетку састанка министара Еврогрупе у Бриселу. Грчка ће добити подршку, о банкроту нема ни речи.

Председавајући министара финансија земаља зоне евра, Жан-Клод Јункер, одбацио је ноћас гласине о банкротству Грчке и њеном иступању из монетарне уније.

Иако су одложиле одлуку о давању нове транше помоћи Грчкој, земље еврозоне сложиле су се о гаранцијама које Финска тражи од Атине, у замену за нове кредите.

"Биће урађено све да Грчка избегне банкрот, нико не подржава њен излазак из еврозоне. Поричем све такве гласине", рекао је Жан Клод Јункер, шеф министара финансија еврозоне.

После дуге расправе, чланице еврозоне постигле су компромис о условима за други план помоћи Грчкој. Хелсинки је од Атине захтевао одређене гаранције, у замену за допринос Финске проширењу Европског фонда за финансијску стабилност.

"Најважније је да Грчка смањи фискални дефицит, а мере које предузима имају баш тај циљ. Ми ћемо проценити ситуацију и закључке објавити у извештају у другој половини октобра", рекао је Оли Рен, европски комесар за финансије.

Презадуженој Грчкој, чији је буџетски дефицит већи него што је планирано, најкасније до половине новембра потребно је додатних осам милијарди евра помоћи.

Та сума је одобрена, упркос забринутости неких чланица зоне евра да Атина одуговлачи са спровођењем мера штедње.

Ипак, Француска и Немачка, земље кључне за решење проблема дужничке кризе у еврозони, верују у решеност Грчке да снизи дефицит.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије