Читај ми!

Поскупела "Колубара"

Колубарски угаљ, пред почетак грејне, поскупео за 10 одсто. Очекује се повећање цене огревног дрвета. Снабдевачи тврде да ће огрева на стовариштима ове зиме бити довољно.

Иако гас није поскупео, у Краљеву је јуче повећана цена грејања 15 одсто. Из новопазарске топлана поручују да не могу да врате мазут робним резервама до краја месеца. Најтраженији колубарски угаљ од данас је скупљи 10 одсто, а толико је већ поскупео и ковински угаљ.

За тону колубарског угаља сада треба дати 1.000 динара више. Цена најјефтинијег сировог кошта до 6.500 динара, док је сушена "Колубара" око 10.500. Очекује се и повећање цене огревног дрвета, јер оно са ценама прати колубарски угаљ.

Грађани обилазе стоваришта и интересовање је, по оцени снабдевача, за трећину веће него прошле године. Међутим, због беспарице, појединачне куповине су мање, а мало је оних који су огрев купили за читаву зиму, јер је угаљ све скупљи.

"Поскупео је и превоз угља, набавка, расте евро. То су разлози", каже Томислав Пауновић из стоваришта Београд.

"Потражња је солидна, имамо и неке обавезе и још возимо и за синдикате", каже Богољуб Марковић, стовариште Крушевац.

Надлежни не очекују поремећаје на тржишту, истичући да се прошлогодишња несташица угља неће поновити, јер су са рудницима договорене редовне испоруке.

"Није добро да угаљ буде социјална категорија. Он мора са ценом да прати сва кретања. И поред повећања производних капацитета и спремности свих рудника у Србији очекујемо и већи увоз", каже Зоран Теодоровић из Министарства животне средине, рударства и просторног планирања.

Домаћи угаљ укупно је поскупео ове године од 25 до 30 одсто, али, због велике тражње у региону и Европи, све је скупљи и увозни угаљ. За тону "Бановића" треба дати и до 15.000, а руског каменог 18.000 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије