Читај ми!

Немачка спасава евро

Бундестаг усвојио пакет мера за повећање обима и овлашћења Европског фонда за финансијску стабилност. Посланици су гласали за евро и за спас Грчке, оцењују аналитичари. То је било највећи тест за немачку канцеларку Ангелу Меркел, откада је дошла на власт пре шест година.

Немачки парламент подржао је великом већином гласова предлог о реформи Европског фонда за финансијску стабилност и спас заједничке валуте. Гласање је био највећи тест за канцеларку Ангелу Меркел и нестабилну владајућу већину коју чине демохришћани и либерали.

Немачки министар финансија Волфганг Шојбле истиче да Европа зависи од снаге немачке економије и да је солидарност Берлина очигледна.

"Ипак, морамо да водимо финансијску и економску политику које ће омогућити да Немачка остане ослонац стабилности и мотор раста Европе", рекао је Шојбле.

План о проширењу фонда за спасавање финансијски слабих чланица зоне евра треба да одобри свих 17 земаља које је чине. Ипак, гласање у Немачкој сматра се нарочито значајним, будући да ће немачки порески обвезници од 440 милијарди евра, обезбедити 211 милијарди и тако понети највећи терет проширења.

Највећи противник проширења фонда у немачком парламенту остала је левица, а шеф посланичког клуба леве коалиције Грегор Гизи истиче да нова одлука погодује само банкама.

"Није ово кишобран за Грке, него за банкарске каматне стопе. Зато кажемо не", истакао је Гизи.

Заменик председника доњег дома Бундестага Волфганг Тирсе изјавио је да је за предлог закона о Европском фонду за финансијску стабилност гласало 523 заступника, против 85, док су тројица била одсутна.

Гласање је било највећи тест за немачку канцеларку Ангелу Меркел, откада је дошла на власт пре шест година, пренео је Ројтерс.

"Пропадне ли евро, пропашће Европа", најчешће су помињане речи Ангеле Меркел пред гласање у Бундестагу.

Канцеларка Ангела Меркел покушала је да увери своју коалицију да новац пореских обвезника неће бити узалудно потрошен тиме што ће бити усмерен за подршку презадужених чланица еврозоне.

Немачка канцеларка није, међутим, могла да искључи могућност да ће део дугова бити отписан уколико Грчка банкротира, чега се све више плаше финансијска тржишта.

Није потпуно јасно да ли је Меркелова добила довољан број гласова унутар владајуће коалиције да утиша "побуњенике" који су забринути због високих трошкова спасавања презадужене Грчке.

Критичари, међутим, сматрају да планирани износ од 211 милијарди неће бити довољан и да ће од пореских обвезника бити тражена додатна средстава.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара