Читај ми!

Смиривање инфлације

Инфлација у Србији у овој години биће једноцифрена, а у првом полугођу идуће године не очекује се раст цена хране и других производа са регулисаним ценама, каже гувернер Дејан Шошкић. Гувернер упозорава да је јавни дуг достигао границу коју не би смео да пређе.

Гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић оценио је да ће раст бруто-домаћег производа у 2011. години бити 2,5 одсто, за разлику од процене ММФ-а да ће износити два процента.

"Инфлација иде ка инфлационом циљу и, према нашим очекивањима, биће једноцифрена иако неки тврде да је већ двоцифрена", истакао је гувернер на Осмој Рајфајзен привредној конференцији у Београду. 

Шошкић је навео да се очекује да у првих шест месеци 2012. године инфлација буде око четири одсто, са могућим одступањима од плус/минус један одсто.

У првом полугођу идуће године, како је рекао Шошкић, не очекује се раст цена хране и других производа са регулисаним ценама а очекује се стабилност агрегатне тражње.

Гувернер каже да је инфлација у претходном периоду ове године имала променљив тренд кретања и да је била и испод и изнад очекивања.

На инфлацију су у појединим месецима највише утицале цене хране чије је учешће у потрошачким ценама високо, чак 37,8 одсто. 

"Базна инфлација искључујући цене хране је у претходном периоду била релативно стабилна", истакао је Шошкић.

Гувернер НБС је нагласио и да цене хране у Србији нису више него у региону али је кључни проблем што су оне нестабилније него у региону, међутим, "у наредном периоду, са приближавањем ЕУ, имаћемо већу стабилност тих цена".

Према његовим речима, Србија не спада у ред високо задужених земаља јер је њен јавни дуг испод 45 одсто БДП-а, али брине темпо којим се наша земља задуживала у протекле две године. 

Шошкић је рекао да јавни дуг Србије последњих година расте и да је достигао границу коју не би смео да пређе. 

"Апсолутни ниво јавног дуга може да расте само ако имамо привредни раст", нагаласио је гувернер.

Шошкић је рекао и да у овој години прилив страних инвестиција иде по плану и да су оне за седам месеци биле око милијарду евра. 

Према његовим речима, очекује се да ће ове године раст бруто домаћег производа бити 2,5 одсто, што ће бити резултат пољопривредне производње. Шошкић је додао да то "никако не значи да је Србија изашла из зоне недовољног привредног раста".

"Нисмо задовољни динамиком раста економске активности али она у Србији расте, за разлику од других земаља где пада", рекао је Шошкић и додао да НБС ради на динаризацији и да ће на том путу истрајати.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара