Читај ми!

Топлане спремне, цене на чекању

Иако резерви мазута у топланама има за 15 до 30 дана грејања, надлежни поручују да је све спремно за грејну сезону. Ипак, нема информација колико ће бити цена грејања, што је од посебног значаја за домаћинства, која топланама дугују између 80 и 90 милиона евра.

И топлане и ЕПС технички су спремни за почетак грејне сезоне. Надлежни поручују да свих енергената има довољно. Нико, међутим, још не може да каже колико ће они, али ни грејање да коштају.

Већина топлана има резерве мазута само за 15 до месец дана. Планирају да ће робним резервама вратити мазут потрошен прошле зиме и да ће се договорити са Владом и добити нове количине.

Из "Србијагаса" уверавају да ће гаса бити довољно и да складиште Банатски двор има резерву.

"У овом часу складиште са својим тренутним капацитетима задовољава потенцијалне кризне сценарије, посебно када говоримо о Београду где се може гарантовати сигурност снабдевања за најугроженије потрошаче", каже Милан Здравковић из "Србијагаса".

Проблем цене гаса највише погађа "Београдске електране" које су и највећи потрошач. Као квалификовани купац, гас плаћају 50 одсто више од осталих топлана. Ако гас поскупи, у свим топланама најављују и поскупљење грејања.

"То мора да се одрази на цену, то је у структури цена испоруке топлотне енергије. Цена енергената учествује са 65 до 70 посто", каже директор Управе за енергетику Београда Марко Стојановић.

У ЕПС-у очекују велики притисак на електроенергетски систем. Постројења су, кажу, спремна за велику потрошњу и ако буде требало, додатне количине струје обезбедиће, како кажу, из увоза.

"Морам да истакнем да ће ЕПС и ове зиме поред београдских електрана бити највећа топлана у Србији и да се ништа није променило 40 година у том погледу," каже Драган Влаисављевић из ЕПС-а.

Влаисављевић наводи да се поставља питање стратегије енергетике за наредни период.

Нема јефтиног грејања

Према анализама, најјефтиније грејање је ТА пећима, односно и то само ако се пуне ноћу. За стан од 60 квадрата за сезону то кошта око 41.000.

Додатна пуњења пећи, грејање на угаљ, дрва или централно коштају 25.000 динара више. Биће и скупље ако енергенти поскупе.

"Нема јефтиног грејања. Потребно је много уложити у енергетску ефикасност и да се енергенти што мање троше, јер ако количина буде мања, биће и трошкови грејања мањи", каже Аца Вучковић из Агенције за енергетику.

Додатно оптерећење су међусобни дугови. "Србијагас" мора да плаћа "Гаспрому", топлане "Србијагасу" дугују за гас, за мазут држави, Грађани и привреда не плаћају редовно грејање и енергете.

Само домаћинства за грејање дугују топланама између 80 и 90 милиона евра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво