Читај ми!

Кинески кредит за Костолац

Кинеска влада одобрила је, приликом недавног сусрета са делегацијом Србије, кредит вредан 340 милиона долара како би се ревитализовали термоблокови у електрани "Костолац" и повећала производња угља на копу "Дрмно".

Током недавног боравка парламентарно-привредне делегације Србије у Кини, покренут је низ иницијатива за, пре свега, привредну сарадњу две државе. Један од првих пројеката, који ће бити реализован из кинеског кредита, јесте и ревитализација термоблокова у термоелектрани "Дрмно-Костолац Б".

Кредит вредан 340 милиона долара почетак је дугорочне сарадње Привредног друштва "Термоелектране" и копова "Костолац" са кинеском страном.

Ова средства, која ће бити реализована преко кинеске Ексим банке, уз повољну камату, грејс период од пет и рок отплате од петнаест година, биће уложена у ревитализацију два блока термоелектране "Дрмно", одсумпоравање и изградњу луке и железнице.

Директор привредног друштва „ТЕКО Костолац" Драган Јовановић очекује да до краја септембра целокупна процедура буде завршена, после чега би требало да буде потписан кредитни уговор.

"Тиме би практично био започет цео пројекат прве фазе за Костолац", каже Јовановић.

Кредитни аранжман подељен је у две фазе укупне вредности од преко милијарду долара.

Друга фаза предвиђа улагање средстава у повећање производње угља на копу "Дрмно" са девет на дванаест милиона тона годишње и изградњу још једног термоенергетског блока од 350 мегавата.

"Да би то било могуће потребно је да се на нивоу Србије усагласимо око тог дела аранжмана и да се у буџету за следећу годину прецизира таква позиција која би нам отворила могућност да правимо неопходне папире за ту, капиталну фазу целокупног аранжмана", наводи Јовановић.

Колико је кинеска енергетика јака, можда најбоље говори податак да је српска делегација у Кини посетила један енергетски објекат који производи осам пута више струје од целокупног ЕПС-а. Зато костолчани у сарадњи са Кинезима виде и своју перспективу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије