Читај ми!

Калановићева: Започети пројекти приоритет

Потпредседница Владе Србије Верица Калановић сматра да је, после потписивања споразума са ММФ-ом, добро што се схвата да је неопходно више штедети и рационалније трошити новац. Приоритет, у наредном периоду, имаће велики и започети пројекти, изјавила Калановићева у Дневнику РТС-а.

Добро је што је Србија потписала споразум са ММФ-ом, што се схвата да је неопходно више штедети и рационалније трошити новац, изјавила је потпредседница Владе Србије Верица Калановић у Дневнику РТС-а, истичући да ће приоритет имати велики и започети пројекти.

Калановићева је, међутим, рекла да није добро што је та штедња усмерена на готово трећину предвиђених средстава на реализацију инфраструктурних пројеката, оценивши да је добар само пројекат који је завршен и да је инфраструктура основа за развој друштва.

Потпредседница Владе је навела да је са представницима ММФ-а разговарала о томе како ће аранжман да се одрази на реализацију инфраструктурних пројеката, као и да се у овом тренутку још не зна који ће пројекти бити угашени.

"Сигурно је да ће неки пројекти у наредном периоду морати да буду одложени за одређено време", рекла је Калановићева.

Говорећи о мерама донетим крајем маја ради повећања ликвидности привреде, смањења броја незапослених и против сиве економије, она је рекла да су постигнути резултати у ослобађању пореза и доприноса послодаваца за новозапослене, односно превођењу радника из сиве економије у легалне токове и запошљавању нових радника и да је до данас 1.221 послодавац запослио 2.436 радника.

Добре резултате дала је и мера која се односила на запошљавање радника подстицајима инвеститора. Калановићева је подсетила да је донета нова уредба и подзаконски акт који омогућава двоструке подстицаје у оним подручјима где је незапосленост изнад републичког просека и у којима живи више од 50.000 становника, а која се односи на све неразвијене општине.

Само "Јура" у Лесковцу предвиђа запошљавање 1.500 људи, најавила је потпредседница Владе.

На питање о мери скраћивања рока за плаћање дугова на 30 до 45, односно 60 дана, Калановићева је одговорила да се најављује нови талас кризе, да је потребно да се регулишу обавезе државе и јавних предузећа и да се та мера већ спроводи.

"Било је потребно направити списак ко све дугује од државних органа и јавних предузећа и локалних комуналних предузећа привредницима и тај укупан ниво дуговања је утврђен", рекла је Верица Калановић.

"Испоставило се да су различити нивои дуговања, а када је у питању држава то је нешто испод 10 милијарди", изјавила је потпредседница Владе Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије