Читај ми!

Милиони младих без посла

Више од пет милиона младих у земљама еврозоне нема посао, мада укупна стопа незапослених у јулу није порасла. Најтежа ситуација у Шпанији, док најмање проблема са радним местима имају Аустријанци и Немци.

Стопа незапослености у земљама еврозоне у јулу остала је непромењена у односу на претходни месец и износила је 10 одсто. Међутим, забрињава то да је број младих без посла у земљама Европске уније у јулу прешао пет милиона, и да је више од 20 одсто младих незапослено.

Најтежа ситуација је у Шпанији, док најмање проблема са радним местима имају Аустријанци и Немци. Тенденција пада незапослености у Немачкој се наставља, а број људи без посла у тој земљи је први пут у две деценије мањи од три милиона.

"Чини се да ће тржиште рада растерати облаке над успореном динамиком наше економије. Имамо велика очекивања и надамо се да ће се таква тежња наставити до краја године", рекао је директор Завода за рад и запошљавање Франк Јирген Вајс.

Добре вести са тржишта рада ветар су у леђа немачкој канцеларки Меркел, која покушава да придобије што ширу потпору у парламенту за јачање подршке дужницима у Еврозони. Отпор таквим мерама, које би додатно оптеретиле немачке пореске обвезнике, расте не само у опозицији већ и у редовима конзервативаца.

"Реч је о јавном новцу и о начину на који ће се он трошити. О томе не може да се одлучује у неким малим владиним кабинетима или у европским институцијама, иза затворених врата. Одлуку треба да донесе наш парламент", сматра Ото Фрике из партије десног центра ФДП.

Дебата у најбогатијим чланицама еврозоне о даљој финансијској подршци дужницима озбиљно забрињава Шпанију и Португал. У Мадриду су премијери две земље позвали Европску унију да настави да уверава тржишта да ће криза бити превазиђена.

"Свесни смо тешкоћа са којима се еврозона суочава. Решени смо да спроведемо мере штедње и да поштујемо наше обавезе", поручио је премијер Португала Педро Пасос Коељо. 

Премијер Шпаније Хозе Луис Родригес Сапатеро изјавио је да, упркос тешкоћама са којима се Шпанија суочава, та земља ради на фискалној консолидацији. "Мере су болне, али неопходне", рекао је Сапатеро.

Стопа незапослености у Шпанији и даље је изузетно висока, 21,2 одсто, а и број младих без посла је порастао, на чак 46,2 одсто. Иако мере штедње очито нису довољне да се земља избори са дефицитом, премијер Сапатеро одбацује предлог о подизању пореза на веће дохотке.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије