Читај ми!

Текстилци траже помоћ државе

Чланови одбора текстилне и кожарске индустрије траже од Владе Србије смањење фискалних дажбина, укидање царине на увоз репроматеријала и подршку државе. Министар Ћирић рекао да ће се захтеви привредника размотрити на седници Владе Србије.

Представници текстилне и кожарске индустрије затражили су од Владе Србије смањење фискалних и других оптерећења за јачање пословања и конкуренције на тржишту.

Захтевају укидање царина на увоз репроматеријала за производњу која је намењенa извозу, подршку државе у јачању ликвидности и извозних послова као и обезбеђивање већег броја квалитетних кадрова у блиској будућности.

Министар економије Небојша Ћирић је на седници Одбора Удружења индустрије текстила, одеће, коже и обуће Привредне коморе Србије рекао да ће на седницама Владе Србије пренети захтеве и примедбе привредника и додао да је држава до сада одобрила подстицаје у тим гранама привреде у износу од око 36 милиона евра за отварање нових прозиводних капацитета и радних места.

Ћирић је поводом смањења фискалне дажбине рекао да оне тренутно износе 52 одсто, што је двоструко више од 25 процената колико износе у Републици Српској, али да се смањење не може очекивати пре наредне године.

"Проблем о укидању царине на репроматеријал за кожарску и текстилну индустрију ће размотрити са Министарством финансија", каже Ћирић.

Чланови одбора кажу да им је потребно обезбеђивање извозних гаранција која недостају у овим гранама индустрије, на шта је Ћирић одговорио да се спрема докапитализација Агенције за осигурање и финансирање извоза (АОФИ) што треба да учини Влада Србије.

На седници је било питања о неизмиреним дуговањима између добављача сировина и произвођача готове робе, о завршетку приватизације неких од тих фирми.

Председник ПКС-а Милош Бугарин рекао је да сектор текстилне и кожарске индустрије заслужује посебну пажњу државе јер је првој половини године забележен значајнији извозни резултат, а поједини фактори су чак забележили и суфицит у извозу.

На седници је изнесен податак да је у сектору текстилне и кожарске индустрије запослено око 25.500 радника и по броју регистрованих предузећа тај сектор у индустрији Србије учествује са око 9,9 одсто, по броју запослених са 11,7 одсто, а у извозу са 8,3 одсто док у извозу са 7,6 одсто.

У првих шест месеци ове године у производњи текстила дошло је до пада производње од 18,2 процената, а такође је забележен и пад залиха и реализације. У производњи готових одевних предмета забележен је раст производње од 8,8 одсто, пад залиха и раст реализације за 12,5 одсто.

Укупно у текстилној индустрији Србије остварен је извоз од око 300 милиона долара, што је за више од 29,1 одсто у односу на исти период прошле године, а покривеност увоза извозом износи 68,6 одсто.

У истом периоду индустрија коже и обуће извезла је робе у вредности од 148 милиона долара, што је за 44,8 одсто више него у истом периоду прошле године, а покривеност увоза извозом је чај 80,3 процента.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара