Читај ми!

Аранжман са ММФ-ом ублажава кризу

Ако обезбедимо реализацију новог програма са ММФ-ом, негативне последице новог таласа кризе биће мањи, рекао гувернер Дејан Шошкић. Тај аранжман не значи ново задуживање земље, већ утиче на контролу ризика Србије на међународном тржишту, наглашава Шошкић.

Гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић рекао је да уколико зрелим и одговорним потезима обезбедимо реализацију новог аранжмана са Међународним монетарним фондом, негативни ефекти новог таласа светске кризе на нашу земљу биће мањи.

"Не очекујем да ће тај нови талас битно дестабилизовати макроекономску ситуацију у Србији", додао је Шошкић.

"Нови аранжман са ММФ-ом за Србију у овом тренутку значи кредибилну потврду наше способности да управљамо јавним финансијама у оквиру реалних могућности наше земље", рекао је Шошкић у интервјуу за Привредни преглед.

Према Шошкићевим речима, нови аранжман не значи ново задуживање наше земље.

"Аранжман може битно да утиче на контролу ризика земље на међународном тржишту, што се аутоматски рефлектује и на већу стабилност домаћег девизног тржишта, стабилност финансијског система, прилив инвестиција и на кретање економске активности и запослености", указао је гувернер.

Према његовим речима, разговори са ММФ-ом ће се фокусирати на налажење реалног решења за одржавање нашег дуга и буџетског дефицита у складу са Законом о буџетском систему, посебно због озбиљних изазова у овом домену које су унеле Измене закона о финансирању локалне самоуправе.

Шошкић је истакао да треба имати у виду и нешто измењене околности тржишта јавног дуга у свету и могуће потребе конзервативније процене привредног раста ове и наредне године у односу на раније процене.

"Било би врло важно да с наше стране учинимо све да до овог аранжмана са ММФ-ом дође јер ситуација у којој смо аранжман тражили, а нисмо га добили био би врло неповољан исход с могућим озбиљним макроекономским импликацијама", упозорио је гувернер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара