Читај ми!

Новчаници шупљи као сир

Популарни швајцарски производи, попут швајцарског сира, све се слабије продају, јер су прескупи. Јак швајцарски франак тежак је камен око врата фирмама које се баве извозом. Ниједна у низу недавних мера Националне банке алпске државе није помогла.

Неумољиви раст франка и даље прети економији Швајцарске. Широм света, популарни швајцарски производи, од хране до сатова, све се слабије продају, јер су прескупи. Јак швајцарски франак, извозним фирмама све је тежи камен око врата, мада је швајцарска привреда у бољој позицији од европских презадужених економија.

Од Новог Зеланда, преко Европе, до Америке, чувени швајцарски сир "ементалер", све је ређе на трпезама. Док краве мирно пасу на обронцима Алпа, драматичан пад продаје чувеног тврдог сира од необрађеног млека, услед јачања франка, у црно је завио швајцарске млекаре.

Тржиште је презасићено, јер туристи у Швајцарској и потрошачи у свету, због високе цене, сласне котурове све чешће само гледају.

"Примичемо се раду без зараде. Мораћемо да размислимо о престанку производње, али нећемо затворити компанију. Можда ћемо правити три или четири котура сира дневно, тек да покажемо гостима како се производи", каже Адријан Зендер из млекара "Ементал".

Парадокс је да извозно оријентисана швајцарска привреда, страда због своје снаге. Влада је наменила две милијарде долара помоћи извозницима, како би ублажила високу вредност националне валуте. Стручњаци кажу да то није недовољно.

"Франак би требало да има фиксни курс према евру. Прихватљиво је да он буде 1,4 франка за евро. То би помогло нама, извозницима", истиче Зендер.

Даље заоштравање дужничке кризе у Еврозони и нова смањења плата и пензија могу додатно да "погурају" франк увис, јер је швајцарац сигурно уточиште за инвеститоре у несигурним временима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара