Читај ми!

Највећи дужници имућни

Наплата струје побољшана у овој години и износи око 95 одсто. Дуг потрошашача, ипак, 73 милијарде динара. Међу енормним дужницима за утрошену струју имућнији потрошачи, каже директор Дирекције за дистрибуцију електричне енергије у ЕПС-у Животије Јовановић.

У овој години побољшана је наплата струје и креће се око 95 одсто. У ЕПС-у, међутим, кажу, да су то само текућа потраживања и да је дуг потрошашача 73 милијарде динара, од чега само домаћинства дугују 39 милијарди.

Директор Дирекције за дистрибуцију електричне енергије у ЕПС-у Животије Јовановић каже да се сваког месеца увећава тај стари дуг за још пет процената, што значи континуиран раст потраживања ЕПС-а.

"Требало би да имамо пад тих старих дугова, значи да наплаћујемо више од сто одсто, да бисмо једног дана дошли у ситуацију да смо наплатили и старе дугове", каже Јовановић.

Говорећи о томе ко су највећи дужници, Јовановић је рекао да у категорији домаћинстава испод четири одсто укупног броја купаца дугује више од 55 одсто укупног потраживања према домаћинствима, један мали узан круг купаца дугује енормне цифре, а пре свега је реч о имућнијим купцима.

"Све електродистрибуције појачавају наплату. За оне најекстремније то су мере искључења, обуставе испоруке електричне енергије. То су такође и мере утужења које ипак дају резултате, без овбзира што је тај поступак поприлично спор, али када тужите ипак можете очекивати реализацију у неком наредмном периоду и тиме се наравно спречавамо и застаревање наших потраживања", каже Јовановић.

Говорећи о ефектима попуста за оне који троше до 350 киловат-сати месечно, Јовановић је рекао да више од милион и 600 хиљада грађана купаца имају попусте и да је укупна уштеда потрошача, на нивоу једног месеца више милијарду динара.

"То значи да је за преко милијарду динара умањен приход ЕПС-а од електричне енергије. То је практично износ попуста који се даје на ових милион и 634.000 потрошача", каже Јовановић.

Одговарајући на питање о могућности да ЕПС најсиромашнијима струју да и бесплатно, Јовановић је рекао да још не постоји практична могућност и да је то посао Владе Србије и министарства рада и социјалну политику.

"Ја мислим да и они на томе нешто раде, наравно да је то обиман посао снимање пре свега социјалног стања становништва, јер чини ми се да без тога не бисмо имали праведно решење у том случају. Морамо имати социјалну слику, социјалну карту грађана Србије и то је веома важан посао који треба урадити до краја", истиче Јовановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара