Читај ми!

Суша угрожава воће и кукуруз

Пољопривредници страхују да ће суша однети добар део летине. Најтеже погођене њиве под кукурузом, јужно од Саве и Дунава и у неким деловима Војводине. Падавина највероватније неће бити ни нареднх дана, па се очекује велики подбачај у ратарској и воћарској производњи.

Земљорадници страхују да ће им суша однети добар део овогодишње летине. Најтежа ситуација је на њивама под кукурузом, јужно од Саве и Дунава и у неким деловима Војводине.

Врућине су већ оштетиле јабуку, а због недостатка влаге мањи су плодови брескве и нектарине. Влаге нема ни у дубљим слојевима земљишта.

Стручњаци кажу да је најтеже усевима у Источној, Јужној Србији, у делу Шумадије. Та подручја већ годинама киша заобилази у августу. Кукуруза ће бити мање и у Северном Банату.

"Ове тропске врућине уништиле су три четвртине усева. Кукуруз је почео је да зри", каже Славко Родић из Кикинде.

У Институту за кукуруз у Земун Пољу прогнозирају да ће земљорадници на јесен убрати око пет милиона тона кукуруза, што је за милион и по тона мање него прошле године.

"Очекује се да ће принос бити смањен. Усуђујем се рећи за тридесет до четрдесет одсто у зависности од примене агротехнике и квалитета земљишта", наводи Живота Јовановић из Института за кукуруз у Земун Пољу.

И воћари су незадовољни јер су дуг период без кише и изузетно високе температуре смањиле квалитет нектарине, брескве, јабуке.

Зоран Стевановић из Суводола код Смедерева каже да брескве не могу да постигну величину, пошто пре сазре. Јако сунце на јабукама ствара флеке, зато ће им и цена бити нижа.

"Оно што је највећи проблем на плодовима јављају се ожеготине, термичке повреде, које се огледају у промени боје. Такви плодови губе тржишну вредност", каже Драган Радивојевић са Пољопривредног факултета у Земуну.

Пре две године, у августу је пало у просеку 43 милиметра кише по метру квадратном, прошле 62, а до сада само девет милиметара.

У Републичком хидрометеоролошком заводу у наредна два, три дана, не очекују промену времена. Ако се прогнозе обистине, агрономи предвиђају још већи подбачај у ратарској и воћарској производњи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара