Читај ми!

Позитивни сигнали са берзи

Након панике и потапања светских берзи почетком месеца, од ове недеље берзе улазе у плус. Акције су почеле да расту, али је истовремено пала цена злата. Аналитичари, међутим, упозоравају да криза јавног дуга узима маха и да позитивни сигнали са берзи нису довољни.

Светски брокери хватају се за главу тек незнатно мање него почетком месеца када су берзе доживеле суноврат. Овонедељни раст акција доводи се у везу и са оптимизмом улагача да би Америка могла да објави нове, стимулативне мере помоћи за запошљавање.

Аналитичари кажу да раст акција не треба посматрати као велики сигнал опоравка, јер је криза дубока. 

"Док смо у првој фази кризе имали ситуацију да је банкарски сектор поклопио систем, и државе које су из буџета санирале банкарски сектор, сада имао ситуацију да су државе због тог буџетског трошења, саме доспеле у кризу", каже Небојша Катић, финансијски аналитичар.

Стручњаци указују да је сада, посебно због озбиљности кризе у еврозони, више него раније потребна политичка сагласност у мерама опоравка.

"Неслагање политичара само отежава постојећу финансијску кризу. Ми брокери волели бисмо, посебно у овако кризним временима, када би се политичари више подржавали и када не би мислили само на своје потребе", каже Фидел Хелмер, немачки брокер.

Пала цена злата 

Док цене акција расту, пала је цена злата које су последњих недеља инвеститори куповали плашећи се нове кризе и тражећи сигурно место за улагање.

"Тек треба видети да ли ће овај пад бити тренд, или тек - мала корекција што се, да будемо искрени, сада чини изгледнијим", каже Џошуа Рејмонд, главни стратег Сити индекса.

А колико је изгледан крај кризе могла би да покаже и крива њеног тока - за који аналитичари кажу да има облик дуплог ве (w): где је први пад био пре три године, а августовски би могао да буде други.

"Оно што је сигурно је да криза није иза нас", каже Небојша Катић.

И крива београдске берзе показује да криза није иза нас, јер падају и цене акција наших компанија. Све то значи, кажу аналитичари, да нова криза неће мимоићи Србију и да је само питање колико ће удар бити јак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара