Читај ми!

"Паметна" зграда штеди буџет

Уградњом топлотне пумпе, која црпи подземне воде и прави енергију, стамбена зграда постаје потпуно еколошки и енергетски ефикасна. Станарима "паметне" зграде подземне воде спасавају кућни буџет.

Једна стамбена зграда на путу за београдско насеље Котеж, само на изглед је слична онима које је окружују. Посебном је чини уграђена топлотна пумпа, која црпи подземне воде и прави енергију. То је сврстава у, за Србију ретке, потпуно еколошки и енергетски ефикасне зграде.

Весна Шабановић из Општине Палилула каже да користећи такав вид енергије не само да се води рачуна о животној средини него грађани воде рачуна о свом буџету, јер 80 одсто енергије се добија бесплатно.

Житељи насеља годинама се жале због штете од изливања подземних вода. Станарима "паметне" зграде подземне воде спасавају кућни буџет. То се види на рачунима, месечно плате од 1.000 до 1.500 динара, а из истог система, зими имају грејање, лети хлађење.

"Уколико нестане електричне енергије довољно је загрејан под и зид да у наредних 24 односно 48 сати у зависности од спољне темперетуре ви имате неку собну температуру, од 22 степена", каже Перица Милевски из Крњаче.

Љуба Маричић из Крњаче каже да лети када су екстремно високе температуре укључују хлађење.

"То је много здравије хлађење него климом, имате ефекат као да сте у неком подруму. Значи хладани су зидови хладан под, врло је пријатно нема дувања нема, кијавице", каже Љуба.

Уградња топлотне пумпе са инсталацијама за подно грејање и хлађење за осам станова, коштала је 12.000 евра.

Исплативост после пет година 

"Свака ова инвестиција у обновљиве изворе енергије, овог типа се исплаћује за мање од пет година кроз саму потрошњу енергије", рекао је Ђорђе Туршијан, саветник за енергетску ефикасност.

За те намене, грађани од јесени могу рачунати на повољније банкарске кредите и помоћ државе, из средстава Фонда за енергетску ефикасност.

Београд већ има и енергетске менаџере, а добиће их и други градови. Јованка Арсић Каришић из Централноевропског форума за развој каже да је њихов конкретни задатак да снимају стање и дају предлоге за енергетску ефикасност у зградарству.

Само у београдској Oпштини Палилула, у насељима на левој обали Дунава живи 200.000 људи, који би могли да користе енергију термалних и подземних вода.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара