Читај ми!

Штедња и реформе као услов

Стриктно поштовање фискалних правила, уштеда на свим нивоима власти и наставак спровођења реформи услов је ММФ-а за договор о аранжману из предострожности. Аранжман подразумева да, у случају нужде, Србија може рачунати на око милијарду евра.

Три месеца од завршетка претходног аранжмана са Међународним монетарним фоиндом, Алберт Јегер и његове колеге, поново су за преговарачким столом са српском владом.

У разговорима премијера Мирка Цветковића са делегацијом ММФ-а констатовано је да је и у наредном периоду неопходно стриктно поштовање фискалних правила у Србији, уштеда на свим нивоима власти и наставак спровођења реформи у циљу унапређења инвестиционе климе.

Премијер Цветковић је оценио да је аранжман из предострожности са ММФ-ом, који не подразумева обавезно повлачење средстава, веома важан за нашу земљу, јер свим страним инвеститорима представља потврду да Србија води кредибилну економску политику.

На састанку Цветковића са делегацијом ММФ-а сагледана су макроекономска кретања до краја године, а председник Владе нагласио је да ће у октобру доћи до усклађивања и повећања плата и пензија, како је и предвиђено законом.

На првом званичном састанку, који се традиционално одржава у Народној банци, домаћин је добио похвалу, ММФ сматра да је монетарна политика рационална, добра и да не утиче негативно на развој земље.

На састанку у НБС учествовали су потпредседници Владе Јован Кркобабић и Божидар Ђелић, министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић, гувернер НБС-а Дејан Шошкић. 

Доследност у потрошњи

Кркобабић је рекао да је данашњи састанак одржан с намером да се представници извршне власти упознају са питањима на које ће ММФ тражити одговор у наредним данима.

Доследност у спровођењу фискалне политике, обезбеђивање правне сигурности улагања, уштеде на свим нивоима у јавном сектору - само су неке од препорука које су се могле чути и од представника ММФ-а, навео је Кркобабић.

"У току ове недеље ће бити свако од тих питања разјашњено да би најкасније у уторак, 30. августа, било урађено Писмо о намерама, а те недеље се очекује и да ММФ оконча своју мисију у Србији", рекао је Кркобабић.

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић каже да су се саговорници сложили да би евентуалним изменама појединих одредби Закона о раду било омогућено побољшање инвестиционе климе у Србији.

Актуелна ситуација у систему социјалне заштите, као и најава ребаланса буџета, указују да ће исплата свих права из области социјалне заштите бити редовна, рекао је Љајић.

План смањивања расхода  

Проблем је што је наплата пореза и доприноса мања него што се очекивало па је минус у државној каси за седам месеци 90 милијарди динара, а по фискалним правилима, за целу годину не би смео да буде већи од 120.

"Није потппуно јасно ни извесно да ће фискална правила бити прекршена, постоји ризик да приходи буду мањи од планираног. Оно што може највише да се учини у преговорима са ММФ-ом јесте да се спреми план смањивања расхода па ако приходи буду мањи од планираног да се умање раходи и да се на тај начин приближимо циљаном дефициту", рекао је Владимир Вучковић из Фискалног савета.

У Влади кажу да фискална правила неће прекршити. Јуриј Бајец, економски саветник премијера каже да би било добро када би се до краја године, у што краћем периоду, донела уредба да се обједињено уз плату плаћају порези и доприноси за пензијско и здравствено осигурање јер би се тиме побољшала наплата јавних прихода.

Пред неизвесношћу утицаја нове кризе стручњаци кажу да је незахвално било шта планирати на период дужи од шест месеци, па је зато у разговорима са ММФ-ом кључно шта да се ради до краја ове године, док су оквири буџета за 2012. годину у другом плану.

Уколико са ММФ-ом буде постигнут договор, аранжман из предострожности могао би да се примењује већ од октобра. Он подразумева да, у случају нужде, Србија може да рачуна на око милијарду евра.

Мисија ММФ-а боравиће у Београду до 30. августа, а током прошле седмице представници ММФ-а обавили су припремне разговоре са српским властима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара