Читај ми!

Економска веза Београда и Берлина

Последњих годину и по расте интерес за немачко-српску економску сарадњу. Годишња робна размена износи три милијарде евра. Срби који раде у Немачкој својим рођацима годишње пошаљу око пет милиона просечних српских плата. Мас: Ово је прави тренутак за посету Ангеле Меркел.

У Србији послује више од 250 немачких компанија које су уложиле милијарду и по евра. Запошљавају око 20.000 радника.

Како РТС незванично сазнаје, ових дана би немачки гигант "Бош" требало да донесе одлуку о отварању потпуно нове велике фабрике брисача за камионе у Србији.

Највеће досадашње инвестиције су "Штадина" куповина вршачког "Хемофарма", отварање трговачких објеката "Метро", улагање "Месера" у "Техногас" и "Хенкела" у крушевачку "Мериму". Немачке фирме које већ раде у Србији препоручују је својим колегама.

"Земља је ралативно близу западноевропског тржишта, има релативно пристојну инфраструктуру и образовану радну снагу. Међутим, они са којима нисмо успели да разговарамо, о Србији размишљају као о егзотичној земљи, необичнијој од, рецимо, Кине или Тајланда", рекао Ернст Боде из Удружења немачких привредника у Србији.

Анкета је показала да би 87 одсто немачких фирми у Србији поново је изабрало за улагања. Посебно су велики планови за сарадњу у енергетици коју је немачка држава помогла са 450 милиона евра, а ЕПС већ 50 година користи опрему и консултантске услуге немачких партнера. ЕПС планира да са немачком компанијом "Ер-Ве" гради електране на Дрини, Дунаву и Морави.

"Потписан је споразум о заједничкој компанији која би ових дана требало да постане оперативна и она би се бавила изградњом каскадних електрана у току реке Мораве. Према студији оправданости, реч је о електранама снаге од најмање 150 мегавата и инвестицији од око 350 милиона евра", рекао је Александар Јаковљевић, директор за стратегију ЕПС-а.

Из Немачке пет милиона плата

Србија и Немачка годишње размене робу вредну 943 милиона евра, с тим што Србија увезе за 213 милиона евра више него што извезе. Ипак, Србија из Немачке има највећи прилив девиза, јер 500.000 Срба који раде у Немачкој својим рођацима у земљи годишње пошаљу чак милијарду и седамсто милиона евра или око пет милиона просечних српских плата.

На политичком плану, Немачка, као водећа сила Европе, подржава чланство Србије у ЕУ. Уочи посете немачке канцеларке Ангеле Меркел Београду, немачки амбасадор у Србији Волфрам Мас тврди да није тачно да Меркелова тражи успоравање проширења Уније, али да Берлин не жели да у Унију улазе земље које нису спремне.

"Чињеница је да смо ми, кроз искуство са проширењем у последњих 20 година, схватили да је важно да нове чланице примимо онда када су заиста спремне", рекао је Мас. 

"Није добро да их примамо прерано и да оне онда својим нерешеним питањима створе проблем целој организацији. Али, нико није рекао да процес придруживања треба да успоримо у сваком случају", рекао је немачки амбасадор.

Један такав проблем за Србију би могли бити односи са Косовом. Да ли ће Немачка зато тражити од Србије да учини исто што и Берлин, да призна Косово као независну државу?

"Ми тражимо само да се нормализује ситуација и да се решавају практична питања. Нисмо спремни да дајемо препоруке да се то уради на овај или онај начин. То је на странама у спору да договоре. Али, ми из историјског искуства знамо да је могуће, чак и када је реч о осетљивим питањима статуса, наћи решења за практичне проблеме који ће утицати на свакодневни живот људи", рекао је Мас.

Немачка је највећи билатерални донатор бесповратне помоћи Србији. Од 2000. године, дала је милијарду евра директно и 400 милиона кроз фондове ЕУ.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара