Читај ми!

Лек за лоше приватизације

Од пролећа, држава поставила више од 200 заступника капитала у предузећима у којима су приватизације раскинуте. Иако кажу да је још рано говорити о учинку привремених заступника, у Министарству економије верују да ће се њихово постављање показати као добра одлука.

Свака четврта приватизација у Србији је поништена. Зато држава преузима руковођење тим предузећима, постављајући привремене заступнике капитала. Само од пролетос, постављено их је више од 200. Њихов задатак је да после пропалих приватизација процене шта је најбоље за фирму, и то у најкраћем могућем року.

Откако је пре годину дана поништена приватизација и пиротски "Први мај" добио привременог заступника капитала, то предузеће почело је боље да послује, више се производи и то за извоз.

"Посла имамо, књижице су нам оверене на две године. Плата онако, мало су повећали, око 20 одсто, али важно је да је редовна", кажу радници.

Другачија је слика у београдској "Просвети". Од раскида уговора о приватизацији прошле године, једино што се променило јесте заступник капитала. Ниједно ново издање није објављено, а радници кажу да је њихов положај годинама непромењен.

"Ми већ трећу годину примамо минималац и то са закашњењем. Иако смо у новембру кренули од позитивне нуле, опет не примамо зараде. Привремени заступник није донео план предузећа, ни како "Просвета" да се опорави", рекла је Мирјана Нардин из Синдиката Независност "Просвета".

Зато се чују мишљења да по поништењу приватизације држава свој део капитала треба да препусти радницима.

"Веома је важно да се држава што пре извлачи из микроекономских ситуација, сад ћу да помогнем новом предузећу, па нећу, па мој заступник, па му правим погодности, а онда се ту, кад саберете, више расипа пара него што се користи", рекао је Бранко Павловић, финансијски консултант.

Иако кажу да је још рано говорити о учинку привремених заступника, у Министарству економије верују да ће се њихово постављање показати као добра одлука.

"Има случајева да се неки људи нису снашли. Редовно се прати пословање и ако неко није дорастао задатку, битно је да се постави неко нови и да се нађе модел по којем би предузећа имала редовно пословање", рекао је Бранислав Зец, државни секретар Министарства економије.

Практично, постављени заступници капитала требало би да спасу што се спасти може - процењујући ситуацију у предузећу, треба да га усмере или ка поновној приватизацији или ка стечају. Њихов рад се месечно прати, уз повремене ненајављене контроле.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара