Читај ми!

Возачи трпе због цене горива

Цене дизела и бензина се не смањују, а на појединим пумпама бележи се раст цена. Од акциза на деривате сигурну зараду има и држава. Трпе само возачи. По ценама нафтних деривата Србија је на врху европске лествице а по квалитету на дну, показују истраживања.

Два кључна основа за формирање цена нафтних деривата, долар, а посебно цена сирове нафте, све су јефтинији. У Србији бензин и дизел не мењају цену, док је гас за аутомобиле на неким пумпама ових дана скупљи и до седам динара.

Сирова нафта је у протеклих месец дана, на светским берзама појефтинила 20 одсто. У Србији гориво не појефтињује, јер се сада продаје нафта скупо плаћена у мају.

"Када се та сирова нафта потроши и набави се нова количина по нижој цени тада ће и цене у малопродаји пасти. Што се гаса тиче, сада је време да се пуне резервоари за зимски период и нормално је да у овом периоду цена гаса скаче", каже Боривоје Татић из Удружења бензинских станица Србије.

Више није исплатива ни вожња на гас. Нафташи већ дижу цене нафтног течног гаса од 8 до 15 одсто.

Александар Јонев из регионалног ЦЕФТА удружења за течни нафтни гас каже да се берзански артикал купује на берзама, а још пре месец дана цена је отишла преко 100 долара по тони.

За стручњаке нема оправдања за скупо гориво, кажу српско нафтно тржиште је специфично, промет пада, а на тржишту, мада је отворено, конкуреције нема.

"Када долази до пораста цена нафте на светском тржишту, то се код нас одражава на цену горива на малопродајним објектима. Са друге стране, када дође до пада цена нафте то не иде истом брзином", објаснио је Владимир Круљ, професор факултета за финасије и администрацију.

"Док не почну да се затварају пумпе оних који не послују рентабилно, имаћемо овакву ураниловку са ценама. Потребно је научити да се на пумпама зарађује на бeнзину, дизелу али и на другим производима и услугама, рекла је Јелица Путниковић, стручњак за енергетику "Балкан магазина".

Од акциза на деривате сигурну зараду има и држава. Трпе само возачи. Не само да је гориво скупо, већ и неквалитетно.

Према истраживању Међународног центар за мерење квалитета, од 100 рангираних земаља Србија се нашла на 93. месту по квалитету нафтних деривата.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара