Читај ми!

Нико неће воће

Иако су цене воћа у односу на прошло лето преполовљене, купаца готово да нема. Интересовање извозника је смањено, али у Привредној комори очекују да ће посао кренути и да је реч о тренутном застоју.

Берба воћа је у току, род је добар, али купаца готово да нема. У Привредној комори Србије очекују да ће посао кренути и да је то само тренутни застој. Од почетка године, извоз воћа и поврћа достигао је 253 милиона долара.

У односу на прошло лето цене воћа су преполовљене, понуда је велика, а потражња мала. Интересовање извозника је, такође, смањено, а накупци, како кажу пољопривредници, хоће воће упола цене.

"Кукуруз је двадесет, двадесет и четири динара колико је и бресква. Немамо коме да је продамо, па стоји у хладњачама", каже Мирослав Радомировић из Новог Сланкамена.

Упркос застоју извоза произвођачи верују да ће се ускоро појавити инострани купци. Они који имају хладњаче, а таквих је нажалост врло мало, могу и да чувају воће.

Највише хладњача у Срему, чак око 60, има у Новом Сланкамену. Њихов капацитет је 1.000 вагона и убрано воће складишти се у овим хладњачама. Воћари страхују да до краја бербе неће имати довољно простора да сместе сав род брескве, нектарине и шљиве.

Цене још увек неизвесне

Јованка Батало из Бешке каже да воће нису продали, јер цена није позната, а када ће продаја кренути још увек не знају.

Нуде се углавном скромне количине, јер пољопривредници нису удружени. Ни мале специјализоване воћарске задруге не могу много да ураде јер руско тржиште тражи велике количине воћа доброг квалитета и сигурну испоруку.

Директор Земљорадничке задруге "Сланкаменка" Бранко Маричић каже да већих уговора за сада нема, али има преговора за конзумну јабуку чија се цена још увек не зна.

У односу на прошло лето, мањи је извоз воћа на руско тржиште. Слична ситуација је и у околини Тополе, и у Смедеревском крају.

Дејан Делић из Привредне коморе Србије каже да очекује да ће тренутни застој у пласману воћа на тржишту Руске федерације бити премошћен и да ће доћи до значајнијег раста нашег извоза с обзиром на стварене добре контакте са великим трговачким ланцима.

Прошле године смо на тржиште Руске федерације извезли воће у вредности од 74 милиона долара. Добри познаваоци прилика, предвиђају да ће овогодишњи извоз свежег воћа на то тржиште с обзиром на добар род и квалитет достићи и деведесет милиона долара.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара