Читај ми!

Обнова производње у "Азотари"

Покреће се производња у панчевачкој "Азотари" и Металско-сирћетном комплексу из Кикинде, пошто су пронађени стратешки партнери за та предузећа, рекао директор "Србијагаса" Душан Бајатовић. Азотара ће бити продата за 67 милиона евра, каже Бајатовић.

Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић рекао је да ће се обновити производња у "Азотари" Панчево и Металско-сирћетном комплексу (МСК) из Кикинде, јер су пронађени стратешки партнери за та предузећа.

Бајатовић је истакао да ће међу стратешким партнерима највероватније бити руски "Гаспром", једна швајцарска и бугарска компанија, које ће давати гас "Азотари" и МСК-у, а Србија ће им плаћати испоруком робе, што ће финансијски растеретити "Србијагас", као већинског власника две фирме.

"'Азотара' ће, према прелиминарном договору, бити продата бугарском партнеру за око 67 милиона евра", навео је Бајатовић и додао да ће за капитал бити плаћено 35 милиона евра.

Обавезујуће инвестиције износиће око 22 милиона, 10 милиона ће бити издвојено за отплату потраживања банака и Фонда за развој, а за социјални програм биће издвојено 300 евра по години радног стажа.

Што се тиче панчевачке "Петрохемије", која тренутно "Србијагасу" дугује око 80 милиона евра, Бајатовић сматра да тај проблем мора да се реши у сарадњи са Владом Србије.

Бајатовић је истакао да је тренутно код Народне банке Србије захтев за издавање лиценце "Согаз осигурању" и очекује се да у року од 40 дана буде издата дозвола за рад том заједничком осигуравајућем друштву руског "Согаза" и "Србијагаса".

Говорећи о најављеном доласку "Гаспром банке" на српско тржиште, Бајатовић је напоменуо да постоји прелиминарни договор да то буде "гринфилд инвестиција", али није прецизирао када би та руска банка требало да почне да ради у Србији.

Генерални директор "Србијагаса" је најавио да ће за око 15 дана у Србији бити основана заједничка компанија "Јужни ток - Србија", чија ће централа остати у Швајцарској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије